5 iulie 2018

OLIVER TWIST. Povestire pe scurt (13)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul XLVIII

Fuga lui Sikes

La răsăritul soarelui, Nancy mai are o scânteie de viață în ea, mai scoate un geamăt și mai face o mișcare. Îngrozit și furios totodată, Sikes o lovește din nou, până o ucide. Arde capătul pătat de sânge al ciomagului, își spală mâinile și petele de pe haine, cât se putea, și pleacă, încuind ușa după el, dar luând cu el vedenia leșului.

Cu câinele după el, Sikes colindă toată ziua, din Londra în localitățile din împrejurimi și revenind în marele oraș. Într-o cârciumă are o ieșire care uimește oamenii, la o poștă aude despre omorul pe care îl săvârșise, în altă parte ajută la stingerea unui incendiu, dar peste tot îl urmărește vedenia trupului pe care îl zdrobise, luându-i viața. Până la urmă hotărăște să se întoarcă la Londra, să stea ascuns și, când se va putea, să fugă în Franța, cu bani de la Fagin.

Capitolul XLIX

Monks și domnul Brownlow se întâlnesc, în sfârșit. O veste le întrerupe convorbirea.

Domnul Brownlow, ajutat de doi oameni, pune mâna pe Monks și îl aduce la el acasă. Îi cere lui Monks să recunoască adevărul, altfel îl va da pe mâna justiției și va primi o pedeapsă cumplită. Încet-încet, Monks recunoaște și e gata să scrie o declarație completă, apoi să spună adevărul în fața unor martori.
Bătrânul fusese prieten cu tatăl lui Monks (numele acestuia era, de fapt altul). Acela fusese împins de familie să se căsătorească cu mama lui Monks, dar după o vreme se despărțiseră, iar mama plecase pe continent. Tatăl se îndrăgostise de fiica mai mare a unui prieten. Fata avea nouăsprezece ani, iar sora ei, doi sau trei ani.
După un an, o rudă bogată muri, lăsându-l moștenitor. Tatăl lui Monks plecă la Roma să ia moștenirea, dar se îmbolnăvi și muri. Nu se găsi niciun testament, așa că averea fu moștenită de mama lui Monks și de acesta.
Înainte de a pleca la Roma, tatăl lui Monks trecuse pe la domnul Brownlow și îi lăsase portretul iubitei lui. Când aflase că a murit, domnul Brownlow se dusese să o vadă și să o ajute pe tânără, dar familia ei părăsise locul în care stătuse și nu știa nimeni unde se duseseră.
După ani și ani, în casa domnului Brownlow apăruse Oliver Twist, care semăna leit cu portretul acela. După ce Oliver fusese răpit, domnul Brownlow avusese bănuieli că fusese mâna lui Monks și îi luase urma. Aflase că tatăl lui Monks și al lui Oliver lăsase testament, dar îl distrusese mama lui Monks. Aflase că Monks distrusese dovezile că Oliver Twist îi este frate.
Acum, domnul Brownlow îi cere lui Monks să își recunoască vina și să-i restituie averea lui Oliver Twist, așa cum prevedea testamentul. În schimb, el nu avea să îl dea pe mâna Justiției și avea să îl lase să plece unde voia.
Chiar când isprăvesc de vorbit, apare doctorul Losberne, care anunță că poliția e pe urmele lui Sikes și îl va prinde chiar în acea seară.

Capitolul L

Urmărirea și fuga

Sikes ajunge pe malul Tamisei, într-o casă mizerabilă, care era o ascunzătoare a hoților. Aceștia povestesc cum a fost prins Fagin și că Noah a dat mărturie împotriva lui, așa că acum va fi judecat de justiție și va fi spânzurat pentru complicitate la asasinarea lui Nancy.
Poliția și o mulțime de oameni înconjură casa. Disperat, Sikes urcă pe acoperiș și merge în spatele casei, cu o frânghie, ca să coboare în mlaștina de jos și să încerce să fugă. I se pare că apare iar vedenia care îl urmărise, își pierde echilibrul, iar lațul frânghiei i se petrece după gât. Cade și moare spânzurat, după cum, probabil, oricum ar fi urmat să își piardă viața pedepsit de justiție.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !