5 iulie 2018

OLIVER TWIST. Povestire pe scurt (12)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul XLV

Fagin îl trimite pe Noah Claypole într-o misiune secretă.

A doua zi de dimineață, Noah, prigonitorul lui Oliver Twist pe vremea când munceau la dricar, se ospăta cu mare poftă. Fagin îl ridica în slăvi pentru cei câțiva bănuți pe care îi luase cu sila de la niște copii, fiindcă voia să îi ceară ceva.
Fagin îl trimite pe Noah să o spioneze pe Nancy. I-o arată și, duminică seara, Noah pornește în urmărirea ei.

Capitolul XLVI

Întâlnirea

Cu spionul pe urmele ei, Nancy ajunge pe Podul Londrei aproape de miezul nopții. Chiar după ce clopotul de la catedrala Saint Paul vestește trecerea la o nouă zi, apare o trăsură din care coboară Rose și domnul Brownlow, care îi purtau atâta grijă lui Oliver Twist. Temându-se să nu-i vadă cineva, Nancy le cere celor doi să coboare sub pod. Spionul își continuă urmărirea, coboară și el și găsește un loc de unde putea să vadă și, mai ales, să audă totul.
Nancy descrie cârciuma unde obișnuia să meargă Monks, apoi îl descrie pe el. Când spune că are accese de furie în care își mușcă mâinile până la sânge, domnul Brownlow tresare. Când femeia vrea să spună ce semn are pe gât, bătrânul îi ia vorba din gură și spune că are o pată roșie, adăugând că îl cunoște.
La despărțire, domnul Brownlow se oferă să o ajute pe Nancy să își schimbe viața, dar ea refuză din nou, spunând că este prea legată de existența pe care a dus-o până acum. Refuză și banii pe care Rose vrea să-i dea, ca să aibă la nevoie, cerându-i doar batista, drept amintire.

Capitolul XLVII

Urmări fatale

Către dimineață, Fagin veghea în odaia în care spionul Noah dormea pe o saltea întinsă pe jos. Sosește Sikes, iar Fagin, turbat de furie, îl pregătește cu vorbe grozave pentru ce urmează. Îl trezește pe Noah și îi cere să povestească din nou cum a fost urmărirea lui Nancy și ce a aflat.
Sikes pleacă turbat de cele ce le auzise. Ajuns acasă, blochează ușa și o trezește pe Nancy. Femeia vrea să tragă draperiile, dar el nu o lasă. O înhață și îi spune că a fost urmărită și știe ce a vorbit. O izbește cu pistolul în cap, apoi ia un ciomag și o doboară.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

 

2 comentarii:

  1. Multumesc frumos ptr. acest blog ! Este plin de lucruri interesante ! Mi-am reamintit cu drag unele romane citite in adolescenta .Sunteti minunata,va multumesc ptr.tot ce faceti !

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !