baladă de VASILE ALECSANDRI
Credința populară spune că în noaptea Sfântului Andrii, strigoii ies din morminte și se adună pe câmpuri. În această noapte, creștinii își fac cruce, ca să își găsească scăparea.
Vântul suflă cu putere și acoperă cerul cu nori negri. Luna pare o corabie în apele unui ocean întunecat și frământat de furtună. Codrul răsună de țipetele bufnițelor și de urletele lupilor.
Pe deal se ivește Satan, urmat de un alai de stafii, cucuvele, iele și rusalii. Duhul-rău se duce pe turnul fără cruce și turnul se clatină. Miezul-nopții bate în clopotul de aramă ora douăsprezece.
Strigoii se prind într-o horă în jurul turnului, iar norii negri într-una în jurul lunii. În noaptea Sfantului Andrii, oamenii cu suflete curate și cu credință în Dumnezeu își fac cruce, ca să își afle mântuirea.
Obosiți, strigoii se așează fiecare pe mormântul său, sprijinindu-și oasele de sicrie. Unul își amintește că, pe când era în viață, îi luase averea unei orfane care murise apoi în mizerie. Altul spune că a fost puternic și avut. Fusese stăpânitor, dar nu a avut grijă și de poporul său. Altul își amintește că și-a vândut țara la străini.
Atunci, prin noaptea Sfantului Andrii, se aude un glas din cer care îi condamnă la foc și ură pentru toată veșnicia. Pe loc, osemintele acelor păcătoși cad din nou în morminte.
_______
Notă: Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. El este cel care i-a creștinat pe locuitorii din zona ţării noastre. Ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) a înlocuit sărbătorirea unei importante divinități precreştine, personificarea lupului, astfel că este cunoscută şi sub numele de Ziua Lupului.
O superstiție spune că în noaptea Sfântului Andrei animalele (lupii în special) capătă puteri neobişnuite, iar strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă prin lume. Pentru a nu aduce lupii în preajma casei, se spune că nu trebuie să îți piepteni părul în această zi, să nu torci, să nu faci curat în casă sau să dai gunoiul afară. Superstițiile spun și că, pentru a se păzi de strigoi, oamenii trebuie să întoarcă oalele și cănile cu gura în jos, să scoată din sobă cenușa caldă, să mănânce usturoi în acea seară şi să se ungă pe corp tot cu usturoi. Se ung şi uşile şi ferestrele cu usturoi şi se atârnă şiruri de usturoi prin casă.
Sfârșitul povestirii pe scurt a baladei ”Noaptea Sfântului Andrii”
Sursa foto
Citește și textul întreg al baladei !
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
Acesta ii un rezumat?
RăspundețiȘtergereE o povestire pe scurt, după cum scrie și în titlul blogului.
Ștergere