26 iulie 2018

IVANHOE. Povestire pe scurt (21)

roman de WALTER SCOTT

Capitolul 39

După judecatăBrian de Bois-Guilbert se duce în camera Rebeccăi. El îi spune fetei că o așteaptă o moarte înceată și cumplită. Rebecca îi răspunde că îi datorează chiar lui acea moarte. Cavalerul îi destăinuie că el însuși scrisese biletul. Intenționase să fie chiar el apărătorul ei, dar intervenise faptul că fusese ales să apere interesele ordinului. 

Brian de Bois-Guilbert îi arată fetei că nu ar fi putut să îl învingă decât Richard Inimă de Leu sau Ivanhoe, favoritul acestuia. Nenorocul ei era că primul se afla în temniță, iar celălalt zăcea rănit. Singurul fel în care îi putea salva viața era să nu se prezinte în ziua luptei. Pentru aceasta îi cerea fetei inima ei și îi propunea să fugă împreună în Europa sau în Palestina.
Rebecca refuză hotărâtă propunerea lui Bois-Guilbert și îi sugerează să ceară pentru ea ajutorul regelui. Cavalerul nu vrea să o salveze decât în acest fel. Cum fata refuză în continuare, cavalerul își ia adio de la ea.
În camera alăturată, preceptorul Malvoisin caută să-l convingă pe Bois-Guilbert să nu părăsească ordinul templierilor, așa cum spusese că ar vrea să facă.

Capitolul 40

Cavalerul Negru stabilise cu Ivanhoe să se întâlnească la castelul lui Athelstane. Voia să Ie cunoască pe toate neamurile lui saxone.
Ivanhoe rămăsese la mănăstirea Sfântului Wotolf, ca să fie îngrijit de călugări. Chiar în seara aceea, Ivanhoe îi spune deodată starețului că vrea să plece, fiindcă are presimțirea unei nenorociri. Ivanhoe pleacă însoțit de Gurth, pe care acum îl numea scutierul său.
Cavalerul Negru și Wamba călătoresc cântând prin adâncul pădurii. Wamba este îngrijorat, căci știe că prin pădure umblă oamenii lui Malvoisin. El îi cere cavalerului cornul primit în dar de la Locksley. Chiar când îl primește sunt atacați de vreo șapte oameni înarmați, conduși de un cavaler în armură albastră. Cavalerul Negru luptă vitejește, dar căpetenia atacatorilor îi doboară calul. Wamba sună din corn, cerând ajutorul oamenilor lui Locksley.
În scurt timp se aud șuierând săgețile oamenilor lui Locksley – Robin Hood. Apare și acesta, însoțit de Călugărul Vesel – Fratele Tuck. Atacatorii sunt capturați, iar Cavalerul Negru îl recunoaște în cavalerul albastru pe Waldemar Fitzurse. Îl lasă liber, cu condiția să părăsească Anglia în termen de trei zile. Locksley spune că mai degrabă merită o săgeată. Cavalerul se dă, în sfârșit pe față și le spune cine este. Era regele Richard Inimă de Leu.
Regele îi iartă pe haiducii lui Robin Hood și pe acesta, precum și pe Fratele Tuck. Hotărăște să-și facă o gardă din yeomanii lui Robin Hood. Pe Fratele Tuck îl răsplătește cu dreptul de a vâna în pădurile regale, cu două poloboace de vin și trei butoiașe de bere pe an, din pivnițele regale. De asemenea, cu îmbrăcăminte pentru a sluji în altar.

* * *

Urmează Ivanhoe (22)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !