roman de Walter Scott
Capitolul 1
În vremea robiei regelui Richard I, acum vreo opt sute de ani, în Anglia puterea era deținută de marii nobili franco-normanzi. După ce luaseră cu sila puterea în Anglia, sub conducerea lui William de Normandia, îi oprimaseră pe nobilii anglo-saxoni, nobili cu obârșie engleză. Principii și marii nobili saxoni fuseseră exterminați încet-încet. Mai exista acum un număr foarte mic de nobili saxoni de rang mic, supuși cu sila nobililor normanzi.
Limba strămoșească, anglo-saxonă, mai era vorbită doar de țărani, de slugi și în puținele familii de nobili saxoni care mai rămăseseră. La curtea regilor normanzi și în castelele marilor seniori se vorbea limba franco-normandă. În timp, graiul învingătorilor avea să se amestece cu graiul învinșilor, formând limba engleză de astăzi.
Într-o zi, în uriașa pădure de stejari aflată între Sheffield și Doncaster, mergeau alături doi șerbi jerpeliți, ce purtau la gât câte o zgardă. Pe aceasta erau înscrise numele lor, Gurth și Wamba, precum și numele stăpânului lor, Cedric de Rotherwood. Gurth era porcar, iar Wamba era bufon la curtea stăpânului, ceea ce se vădea după tichia cu clopoței pe care o purta.
Gurth era foarte supărat, căci nu izbutea să-și adune porcii. Wamba nu voia să-l ajute, fiindcă nu voia să-și murdărească încălțămintea și hainele. Vorbele lor îi condamnau pe nobilii franco-normanzi, cu nume franțuzești, ca Reginald Front-de-Boeuf și Filip de Malvoisin, care luau tot ce era mai bun pentru masa lor, fetele cele mai frumoase pentru paturile lor, cei mai viteji bărbați pentru oștile lor. Țăranii își lăudau în același timp stăpânul, saxon ca și ei, care se ridicase de unul singur împotriva samavolniciilor acestor normanzi. Auzind tropote de cai, țăranii se grăbesc să își continue drumul.
Capitolul 2
În scurt timp, cei doi țărani sunt ajunși din urmă de zece călăreți. Cei doi din fruntea lor păreau oameni de seamă după îmbrăcămintea lor și harnașamentul animalelor pe care le călăreau. Unul părea a fi o înaltă față bisericească. Celălalt, deși pe deasupra purta o rasă de călugăr, pe dedesubt purta zale și avea arme de cavaler. Era un cavaler din Ordinul Cavalerilor Templieri. Până și îmbrăcămintea slujitorilor arăta că stăpânii sunt oameni bogați și sus-puși.
Țăranii îl recunosc pe Aymer, starețul mănăstirii din Jorvaulx, vestit pentru viața lui plină de plăceri lumești, dar și pentru faptul că împărțea milostenii țăranilor. Acesta îi întreabă dacă nu știu vreun om care ar putea să-I găzduiască. Oamenii îi spun despre o mănăstire și un schit, dar starețul preferă să poposească la un mirean. Cavalerul le taie vorba cu asprime și întreabă scurt care este drumul spre casa lui Cedric Saxonul.
Wamba le spune un drum, dar nu era cel care ducea la Cedric. După ce călăreții pleacă, cei doi țărani spun, mulțumiți, că nici părintele nu trebuie să o vadă pe domnița Rowena, nici Cedric nu trebuie să-l întâlnească pe călugărul-oștean.
Starețul Aymer îi spune cavalerului Brian că Cedric este un om din mica nobilime, urmașul unui vestit conducător saxon, Hereward. Este dușmanul marii nobilimi și e gata oricând să se ia la harță cu nobilii normanzi, chiar și cu vecinii lui, Reginald Front-de-Boeuf și Filip Malvoisin. Cavalerul pomenește despre frumusețea vestită a fiicei lui Cedric, Rowena. Starețul îl lămurește că Cedric nu era tatăl fetei, ci rudă îndepărtată și tutore. Ținea foarte mult la fată și se spunea chiar că își alungase fiul de acasă fiindcă i-ar fi făcut ochi dulci acesteia.
Călăreții ajung la crucea despre care Wamba le spusese că e o răscruce de drumuri și că, de acolo, trebuia să o ia pe cărarea din stânga. Acolo găsesc un străin care se oferă să îi conducă la casa lui Cedric. Omul îi duce pe alt drum decât cel indicat de Wamba și, pe drum, le spune că se născuse pe meleagurile acelea și că este pelerin întors din Țara Sfântă.
Ajunși la Rotherwood, templierul sună cu putere din corn în fața punții castelului lui Cedric, înconjurat de un șanț adânc cu apă și de palisade din pari ascuțiți.
* * *
Sursa foto
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !