roman de JULES VERNE
Partea I
Capitolul XVII
Inginerul și reporterul revin la malul lacului, acolo unde avusese loc lupta lui Top cu vaca-de-mare. Observă rana de la gâtul animalului și se întreabă ce animal ar fi putut să-i facă o asemenea rană mortală. De asemenea era un mister cum de fusese aruncat Top din ape. Cyrus Smith se gândește și la misterul salvării sale, căci nu își amintea decât cum căzuse în apă, nu și cum ajunsese acolo unde îl găseră tovarășii săi.
La capătul sudic al lacului, Cyrus Smith descoperă că surplusul de apă se scurgea în subteran, ajungând probabil în mare. Își propune să deschidă apelor o altă ieșire, ca să scoată la iveală acest deversor natural.
Întorși la tovarășii lor, Cyrus le spune și acestora ce intenționează. Urma să fabrice explozibil și, pentru asta, Nab și Pencroff sunt trimiși să separe grăsimea vacii-de-mare. Cyrus Smith, Gedeon Spillet și Harbert cară toată ziua, cu targa de nuiele, piritele șistoase aflate în susul râului.
Piritele sunt puse în straturi, la foc, pentru a obține sulfat de fier și sulfat de aluminiu. Înginerul obține sodă din arderea algelor, iar soda o folosește la separarea glicerinei din grăsimea vacii-de-mare. Obține și salpetru, dintr-un zăcământ aflat la poalele muntelui Franklin.
Din sulfatul de fier, inginerul obține acid sulfuric, apoi, cu ajutorul acestuia, obține acid azotic din salpetru. În sfârșit, amestecă acidul azotic cu glicerina și produce nitroglicerina, substanță explozibilă extrem de eficientă.
A doua zi, Pencroff și Nab sapă în bordura de granit o groapă, în care este pus explozibilul. După detonare, coloniștii constată că prin despicătura malului apa lacului curge spre plajă, unde cade formând o cascadă de vreo sută de metri înălțime.
Capitolul XVIII
Coloniștii revin la deversorul natural al lacului. Într-adevăr, retragerea apelor lăsase la vedere orificiul prin care apele lacului se scurgeau înainte de crearea noului deversor. Nab și Pencroff lărgesc cu târnăcoapele intrarea, aprind torțele și coloniștii intră cu toții în canal. Acesta avea o pantă lină și pereții se lărgeau din ce în ce mai mult.
La un moment dat, exploratorii ajung într-o grotă, cam mică și întunecoasă pentru a fi locuită. Pornesc mai departe și atenția le este atrasă de lătrăturile lui Top, care mergea înainte. Oamenii găsesc câinele lătrând cu furie într-o grotă mare, în care nu se mai afla nimeni altcineva. Animalul îi conduce către capătul grotei. Aici, oamenii descoperă un puț adânc de vreo treizeci de metri, prin care probabil că se scurseseră apele lacului înainte de explozie.
Nab, Pencroff și Geeon Spillet sparg cu târnăcopul un fel de fereastră în peretele grotei situat către mare. Acum aveau și lumină în grotă. Hotărăsc să se mute cât mai curând în noua locuință, care avea să se numească de aici înainte Casa-de-Granit.
Capitolul XIX
Coloniștii încep să amenajeze noua locuință, Șemineul urmând să servească numai drept atelier. Cyrus Smith vrea să împartă în mai multe camere grota, să le facă ferestre și să amenajeze o nouă intrare, astupând-o pe cea veche. Voia ca noua intrare să se afle deasupra plajei și să fie accesată cu o scară de frânghie, pe care să o retragă atunci când vor fi cu toții la adăpost, astfel încât să nu poată intra nimeni străin, fie animal, fie om. Așa și fac, apoi încep să ridice din cărămizi zidurile care delimitau camerele.
Cu toții pun tot sufletul în munca de amenajare a noii lor locuințe. Când scara este gata, Pencroff îl învață pe Top să urce pe scara de frânghie. Ca să-i fie totuși mai ușor, marinarul îl ia în spate pe prietenul său patruped de câte ori poate.
Nu departe de casă, Harbert și Gedeon Spilett descoperă o rezervație de iepuri care devine o prețioasă sursă de hrană pentru coloniști.
Coloniștii își amenajează și o bucătărie, în care Nab are acum o vatră pentru pregătirea mâncării. În sfârșit, Cyrus Smith acoperă vechiul deversor, lăsând numai un fir de apă care să aprovizioneze permanent Casa-de-Granit cu apă potabilă. Ferestrele sunt prevăzute cu obloane groase, așa că iarna putea acum să vină.
* * *
Urmează Insula misterioasă (6)
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!
unde este capitaloul XIII-XVI
RăspundețiȘtergereAm rezolvat! Îl publicasem sub un alt număr!
ȘtergereÎți mulțumesc din suflet că ai întrebat! Mi-ar plăcea să știu cum te numești.