16 iulie 2018

INSULA MISTERIOASĂ. Povestire pe scurt (17)

roman de JULES VERNE

Partea a III-a

Capitolul XII

Coloniștii nu găsesc nicio urmă a piraților în pădurea de pe coasta de vest a insulei. Pornesc pe valea ce ducea la poalele muntelui Franklin, unde se afla și țarcul lor cu animale. Seara, Gedeon Spilett și Pencroff pleacă în recunoaștere, ca să afle dacă pirații se află la țarc.

La căderea deplină a nopții, cei doi coloniști se apropie pe furiș de poartă. Era închisă doar pe dinăuntru, așa că era posibil ca pirații să se afle în casa din țarc. Cei doi se înapoiază, le spun celorlalți și pornesc cu toții înapoi spre țarc.
Acum poarta era deschisă și în casă se vedea o lumină. Se reped cu toții și privesc pe ferestră. În pat zăcea Ayrton. Coloniștii intră. Ayrton zăcea, slăbit, cu urme vinete în jurul mâinilor și picioarelor. Când îl strigă pe nume, omul se trezește și strigă să se apere, căci vor veni pirații.
Coloniștii așteaptă să ajungă și căruța în țarc. Top sare și se avântă lătrând spre fundul țarcului. Oamenii îl urmează, cu armele pregătite. Ajung la malul pârâului și acolo găsesc trupurile neînsuflețite ale celor cinci pirați care mai rămăseseră pe insulă.

Capitolul XIII

Toată noaptea, coloniștii nu se întreabă decât cine ar fi putut să-i răpună pe pirați. Dimineață, Ayrton le povestește prin ce trecuse de când nu se mai văzuseră. Fusese prins de pirați, îl legaseră și îl duseseră într-o cavernă de la poalele muntelui Franklin. Avuseseră de gând să îl omoare, dar unul îl recunoscuse ca fost tovarăș de rele.
Pirații voiseră să-l determine pe Ayrton să treacă de partea lor și să le înlesnească accesul în Casa-de-Granit. Omul nu acceptase și stătuse în caverna aceea, legat, timp de patru luni. Pirații jefuiseră platoul Casei-de-Granit și țarcul, dar locuiseră tot timpul în cavernă. În urmă cu două zile, Ayrton își pierduse cunoștința în cavernă. Când se trezise, era în casa din țarc cu coloniștii și nu știa ce se întâmplase.
Coloniștii merg cu toți la râu, să examineze trupurile piraților. Singurele urme pe care le găsesc pe corpurile lor sunt câte un mic punct roșu, semn al unei arme necunoscute, dar mortale. Era limpede că fusese mâna binefăcătorului necunoscut, care îi salvase din nou.
Cyrus Smith le spune tuturor că atinseseră țelul de a-l regăsi pe Ayrton. Rămăsese să îl găsească pe binefăcătorul necunoscut. Pencroff adaugă că mai aveau ceva de făcut, să meargă cu Bonadventure pe insula Tabor și să lase acolo biletul prin care dădeau de știre despre prezența lor pe insula Lincoln. Ayrton îi dă o lovitură neașteptată, anunțându-l că pirații luaseră vasul și îl zdrobiseră de stânci. Amărât, Pencroff propune să facă un alt vas, din ce rămăsese de pe bricul Speedy. Asta avea, însă, să dureze cel puțin cinci-șase luni.
Coloniștii se pun pe scotocit insula, văi și dealuri, păduri, grote și galerii, dar nu găsesc nimic. Constată însă că în fundul unei văgăuni de pe muntele Franklin se aud zgomote neobișnuite, care îi fac să creadă că vulcanul se trezește. Totuși, în creștetul muntelui nu se vede nicio urmă de fum.
După ce termină căutările, fără niciun rezultat, coloniștii revin la Casa-de-Granit. În scurt timp aveau să aniverseze al treilea an de viață pe insula Lincoln.

Capitolul XIV

Coloniștii își fac planul să construiască un vas mai mare decât Bonadventure, care să fie gata în primăvara următoare. Inginerul face planurile, iar ceilalți taie și fasonează lemnul, care trebuia să fie lăsat să se usuce.
Oamenii se ocupă și de refacerea gospodăriei. Reclădesc moara, cotețele păsărilor și grajdurile celor cinci onagga. Refac ogoarele și rezerva de vânat, repară telegraful care lega Casa-de-Granit și țarcul, unde Ayrton continua să locuiască. În timpul acesta vremea se strică tot mai mult.
După perioada ploilor urmează perioda gerului năprasnic, când lucrările se opresc. Coloniștii își petrec timpul în casă, în apropierea unui foc bun. Ba Jup, care era foarte friguros, primește și un halat gros care să îl apere de frig.
Chiar la sfârșitul iernii, Cyrus Smith observă pe muntele Franklin un fum sau abur care ieșea din craterul vulcanului.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !