16 iulie 2018

INSULA MISTERIOASĂ. Povestire pe scurt (16)

roman de JULES VERNE

Partea a III-a

Capitolul VIII

Coloniștii își dau seama că pirații pândesc în jurul țarcului. E drept că uciseseră unul când îl aduseseră pe Harbert în țarc, dar mai rămăseseră cinci.
După vreo zece zile de îngrijiri atente, Harbert începe să se simtă mai bine. Ceilalți sunt foarte bucuroși, dar și neliniștiți la gândul că ar putea să apară evenimente cărora s-ar putea să nu le facă față.

Cyrus Smith se gândește în sinea lui că norocul începuse deja să-i ocolească. Cinci pirați rămăseseră pe capul lor, Ayrton dispăruse, poate era mort, Harbert era cât pe-aci să moară.

Capitolul IX

Coloniștii așteaptă cu nerăbdare ca lui Harbert să-i revină forțele, atâta cât să suporte drumul până la Casa-de-Granit. Ei simt că la țarc sunt mult mai expuși atacurilor piraților decât ar fi fost la casa lor de necucerit. Sunt acum numai trei oameni valizi și se simte lipsa lui Ayrton.
Într-o ieșire prin preajma țarcului, Top găsește o bucată de stofă din haina lui Ayrton. Asta îi face pe coloniști să creadă că nu fusese omorât, ci luat cu forța de către pirați și dus nu se știe unde.
După câteva zile, coloniștii se trezesc cu Jup, trimis de Nab cu un bilet. El îi anunța că bandiții năvăliseră pe platoul Casei-de-Granit.  Harbert insistă să plece cu toții acolo și îi asigură pe ceilalți că va rezista.
Coloniștii pun saltele în căruța la care era înhămat un onagga și îl așează pe Harbert pe saltele. Își pregătesc armele, Pencroff mână animalul, iar inginerul și reporterul pornesc de o parte și de alta a căruței. Top și Jup cutreieră drumul în toate părțile, dar nu semnalează nimic neobișnuit. Nu departe de platou se vede însă un fum gros care se ridica deasupra morii și a curții de păsări. În mijlocul fumului se agită Nab care le spune coloniștilor că pirații devastaseră platoul, apoi plecaseră.

Capitolul X

Drumul cu căruța îi face rău lui Harbert. Când coloniștii se uită la el, tânărul zace leșinat. Îl duc repede în Casa-de-Granit, și îi dau toate îngrijirile necesare. Harbert cade într-un somn adânc.
Nab povestește cum veniseră pirații pe platou și devastaseră totul, lanurile de grâu, grădina de zarzavat, moara, curtea de păsări, dar nu se apropiaseră de Casa-de-Granit. Nu scăpaseră decât atelierele de la Șemineu.
În zilele următoare coloniștii au un nou motiv de supărare. Harbert se simte din ce în ce mai rău și face accese de febră cu delir. Ar fi avut nevoie de chinină pentru a combate febra, dar nu aveau. Cyrus Smith îi dă praf de coajă de salcie, care conținea chinină, dar nu suficientă.
Harbert se simte din ce în ce mai rău și face criză după criză. Într-o seară, reporterul spune că, dacă nu primește chinină, nu mai apucă dimineața. Noaptea, lui Harbert îi este foarte rău și țipă îngrozitor. Toți se reped în camera lui. Top latră într-un fel ciudat și Pencroff vede pe masa de lângă patul lui Harbert o cutie pe care scria ”Sulfat de chinină”.

Capitolul XI

Fără a înțelege cum ajunsese cutia în Casa-de-Granit, coloniștii se bucură de ea și încep să-i dea lui Harbert chinină din trei în trei ore. Tânărul nu mai face nicio criză și, după zece zile, intră în convalescență.
Sosește și anul nou 1868. În toată perioada de când reveniseră la Casa-de-Granit coloniștii nu avuseseră nicio veste de la Ayrton, nu văzuseră niciun semn al prezenței piraților. Harbert începe să facă plimbări din ce în ce mai lungi și să înoate în mare.
Coloniști se pregătesc să plece cu toții în expediția care urmărea să-i găsească pe pirați, dar să-l găsească și pe binefăcătorul necunoscut. Asigură Casa-de-Granit împotriva vizitatorilor nepoftiți, și pornesc la drum, cu Harbert și cu Jup în căruța la care erau înhămați cei doi onagga.
Din loc în loc, coloniștii găsesc urme lăsate de oameni. Se feresc să vâneze, ca să nu atragă atenția asupra lor. Noaptea fac de pază, schimbându-se din două în două ore, ca să nu fie luați prin surprindere. Într-un loc, pe lângă rămășițele unui foc, găsesc cinci urme de pași. Urma lui Ayrton nu era printre ele, ceea ce îi face să creadă din nou că omul fusese omorât.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !