15 iulie 2018

INSULA MISTERIOASĂ. Povestire pe scurt (15)

roman de JULES VERNE

Partea a III-a

Capitolul IV

Coloniștii se reped afară, să afle ce s-a întâmplat cu bricul Speedy. Nu se mai vedea nimic din el, în afară de felurite bucăți, unele dintre ele foarte utile. Gedeon Spilett amintește de cei șase pirați care rămăseseră pe insulă. Cyrus Smith preferă să culeagă mai întâi catargele și pânzele bricului precum și alte lucruri de folos.

La prânz, stând de vorbă, coloniștii se întreabă cum de sărise în aer bricul. Pencroff crede că pirații dăduseră foc prafului de pușcă din neglijență și neatenție. Harbert obiectează că vasul parcă nu explodase, ci se scufundase brusc în apă, de parcă s-ar fi ciocnit de ceva de pe fundul apei.
Refluxul descoperă încet vasul, care era uimitor de distrus. Coloniștii pătrund în interiorul bricului și recuperează o mulțime de lăzi și butoiașe, nu prea înmuiate de apa mării. Ei descoperă, în butoiașe căptușite cu aramă, praful de pușcă, deci cauza distrugerii bricului nu fusese explozia prafului de pușcă.
Timp de trei zile, coloniștii recuperează și cară tot ce se putea de pe vas, chiar și cele patru tunuri. Nab găsește un cilindru de metal gros și răsucit ciudat. Îl arată lui Cyrus Smith și acesta înțelege acum de ce fusese distrus vasul: cilindrul era rămășița unei torpile de o putere uriașă.

Capitolul V

Cyrus Smith este acum sigur că pe insulă se mai află cineva, un binefăcător care i-a ajutat de multe ori de când se aflau pe insula misterioasă. Este sigur și că binefăcătorul are puteri deosebite, superioare celor obișnuite. Își pune întrebarea dacă ar trebui sau nu să îl caute, dar Nab spune simplu că nu îl vor găsi decât atunci când va voi el.
Totuși coloniștii doresc să îl caute pe binefăcătorul necunoscut și să îi mulțumească pentru intervențiile lui salvatoare. Rezolvă întâi treburile gospodărești, secerișul, recoltarea legumelor, instalarea tunurilor la Casa-de-Granit, pe care le și încearcă. Își pun întrebarea dacă trebuie să îi caute pe pirații rămași, dar hotărăsc să nu se ocupe încă de ei, ci doar să fie mereu atenți să nu fie luați prin surpindere.

Capitolul VI

Ayrton rămâne la țarcul animalelor domestice, iar ceilalți fac pregătirile pentru plecarea în expediție. Înainte de plecare, Pencroff, reporterul și Harbert merg în Goful Balonului, să verifice în ce stare se află vasul Bonadventure. Pencroff descoperă semne care dovedesc că vasul fusese folosit, dar nu poate înțelege cine și de ce a ridicat ancora, a plecat, apoi a revenit și a aruncat ancora din nou.
Seara, coloniștii au din nou emoții. Îi trimiseseră lui Ayrton o telegramă, iar acesta nu răspunsese, nici nu apăruse la Casa-de-Granit. A doua zi dimineață, coloniștii îl lasă pe Nab să păzească și pornesc spre țarc, controlând firul de telegraf. Pe la jumătatea drumului, ei descoperă că firul a fost rupt. Se găbesc spre țarc și, când să deschidă poarta, se aude o detunătură și Harbert cade la pământ, lovit de un glonț.

Capitolul VII

În casa din țarc era un singur pirat. Cyrus Smith îl lichidează și coloniștii îl duc repede pe Harbert înăuntru. Tânărul era fără cunoștință și pulsul său era foarte slab.
Cyrus Smith și Gedeon Spilett îl examinează cu grijă pe Harbert. Fusese împușcat în piept, în partea dreaptă, și glonțul ieșise prin spate. Cei doi îi spală rănile cu apă rece, ca să evite hemoragia și inflamația, apoi îl pansează. Îl culcă pe partea stângă, îi pun mereu comprese reci, îi dau tânărului ceaiuri răcoritoare din plante.
O zi și o noapte zace Harbert,  cu febră mare și în stare de inconștiență. În ziua următoare, tânărul își revine în simțiri, devine conștient. În timp ce îl veghează cu rândul, ceilalți se întreabă ce devenise Ayrton, mai ales că nici în țarc, nici în casă, nu se vedea nicio stricăciune, nicio urmă de luptă. Dispăruseră doar Ayrton și munițiile.
Cyrus Smith și Gedeon Spilett hotărăsc să pornească să curețe insula de pirați. Sunt îngrijorați și pentru Nab, care nu avea de atâta timp vești de la ei, fiindcă telegraful nu mai funcționa. Se tem că el va porni spre țarc și va fi ucis de pirați. Cyrus Smith leagă un bilet de zgarda lui Top și îl trimite la Nab. În bilet îi spunea ce se întâmplase cu ei, îi cerea să rămână să păzească locuința și să îl trimită înapoi pe Top cu un răspuns. După o oră, Top se întoarce, urmărit de glonțul unui pirat. Nab scrisese că la Casa-de-Granit nu au apărut pirații și că o va păzi în continuare.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !