15 iulie 2018

INSULA MISTERIOASĂ. Povestire pe scurt (14)

roman de JULES VERNE

Partea a treia: Secretul insulei

Capitolul I

După doi ani și jumătate, insula misterioasă avea în apele ei o navă și alți oameni. Coloniștii nu își dau seama încă dacă nava vine spre insulă, ori dacă va trece pe lângă ea. Harbert întreabă dacă nu o fi Duncan. Gedeon Smith îi trimite imediat o telegramă lui Ayrton să vină la Casa-de-Granit. Numai el ar fi putut să spună dacă este iahtul lordului Glenarvan sau nu.

Ayrton sosește, privește prin ochean și spune că nu pare a fi vasul Duncan, fiindcă nu se vedea nicio dâră de abur. Pencroff spune că este posibil să navigheze numai cu pânzele și de aceea nu se vede nicio dâră.
Coloniștii așteaptă ca vasul, un bric, să se apropie de insulă și îl privesc tot timpul prin ochean. La un moment dat Ayrton vede culoarea pavilionului și anunță vestea cea proastă: era negru, deci era un vas de pirați.
Deși fac tot ce pot ca să mascheze prezența omului pe insulă, coloniștii așteaptă cu mare emoție să vadă încotro se îndreaptă bricul. Noaptea, nava ancorează chiar în dreptul Casei-de-Granit.

Capitolul II

Coloniștii sunt îngroziți la gândul că pirații le vor pustii gospodăria. Ayrton cere că fie lăsat să meargă până la bric, pentru a-și da seama cât de numeros este echipajul său. Pencroff pleacă împreună cu el și îl așteaptă pe mal în timp ce Ayrton se duce înot până la nava piraților.
Din discuțiile pe care le aude, Ayrton înțelege că se afla pe nava Speedy, capturată de pirați. Aceștia erau criminali evadați de pe insula Norfolk. Ei erau conduși de Bob Harvey, unul dintre foștii săi complici din Australia. Ayrton mai află și că pirații nu aveau cunoștință despre insula Lincoln. Văzând-o, hotărâseră să o viziteze și, eventual, să facă din ea portul de bază al lui Speedy.
Ayrton se strecoară pe vas și constată că se aflau acolo vreo cincizeci de pirați. Îi trece prin minte să se sacrifice pentru a-i salva pe coloniști. Merge spre buncărul cu praf de pușcă, având intenția să îl arunce în aer.
Chiar când reușește să deschidă ușa buncărului, Ayrton este surprins de Bob Harvey. Se iscă o luptă, pirații se trezesc, iar Ayrton, rănit, reușește cu greu să se arunce în mare.
După miezul nopții, Pencroff și Ayrton ajung la Casa-de-Granit. Coloniștii îi așteaptă îngrijorați, căci auziseră focurile de armă de pe Speedy. Le spune ce văzuse și auzise, iar concluzia este că se aflau șase împotriva cincizeci.

Capitolul III

Dimineață, Cyrus Smith le spune celorlalți că trebuie să profite de ceață pentru a se răspândi, doi câte doi și bine înarmați, în ideea de a-i face pe pirați să creadă că erau mai numeroși. Perechile se formează astfel: Cyrus Smith și Harbert la Șemineu, Gedeon Spilett și Nab la gurile Râului Îndurării, iar Pencroff și Ayrton pe insuliță.
După ridicarea ceței, coloniștii văd că, pe bric, toate cele patru tunuri erau îndreptate către insulă. O barcă cu șapte pirați se îndreaptă către insuliță. Pencroff și Ayrton trag și doboară doi pirați. Barca ocolește insulița și cei doi coloniști mai doboară doi pirați. Barca se îndreaptă iute spre bric. Când ajunge, pirații de pe vas trag cu tunurile, dar nu nimeresc nimic.
Vreo doisprezece pirați sar în barcă și opt într-o a doua barcă. Se îndreaptă spre insuliță. Pencroff și Ayrton se retrag la Șemineu, în timp ce pirații din prima barcă ocupă insulița. Cei din a doua barcă traversează râul și ajung pe insulă. Coloniștii doboară alți doi pirați. Cei șase rămași nu pot să ajungă la coloniști, fiindcă aceștia ridicaseră toate podurile și podețele.
Pirații de pe insuliță se întorc pe bric, după ce gloanțele coloniștilor mai doboară doi dintre ei. Bricul se îndreaptă spre insula Lincoln, iar coloniștii se tem că va intra în canal și se va apropia foarte mult de Casa-de-Granit.
Coloniștii se retrag cu toții la Casa-de-Granit, dar două dintre ghiulele trase de tunuri pătrund chiar în casă. Adăpostul coloniștilor fusese descoperit și situația este disperată.
Deodată se aude un zgomot ciudat. Coloniștii se reped la ferestre și văd bricul sărind în aer, cu tot cu echipajul său.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !