20 iulie 2018

CONCERT DIN MUZICĂ DE BACH. Povestiri pe scurt (5)

roman de HORTENSIA PAPADAT-BENGESCU

IX

De când o întâlnise pe Ada, Lică nu mai trecuse pe la Sia.  După ce îl aşteptă zile în şir, fata se supără. Lipsită de minte cum era, se răzbună pe Lina, făcând tot ce nu avea voie să facă. Când Lică apăru la intrarea din faţă, contrar obiceiului său de a o chema în curte, fata nu îşi crezu ochilor.

Lică, schimbat, în haine la modă şi cu maniere elegante, îi încântă pe boierii Rim şi o buimăci pe Sia. La plecare îi făcu observaţie fetei că ar fi putut să înveţe şi ea să se poarte de la oamenii distinşi la care stă. Supărată de o aşa schimbare fata îi reproşă că a părăsit-o şi îl ameninţă că o să aibă o aventură  cu moşul, cu Rim adică.
Rim îi avea acum ca laboranţi pe gemenii Hallipa, cei doi fii lui Doru Hallipa. Reveniseră de la studii din Germania cu niște diplome dubioase, de doctori şi bacteriologi şi se aciuaseră pe lângă doctorul Rim, la facultate. Căpătaseră o odaie la subsol, drept laborator provizoriu.
Profesorul simţise că Sia îşi schimbase atitudinea faţă de el şi se bucura la gândul că îşi va atinge, probabil,  scopul. Într-o seară chiar luă vioara şi cântă din Don Juan de Mozart pentru cele două doamne, cum zicea el.

X

Lina o înştiinţă pe Elena Drăgănescu-Hallipa că sora ei vitregă, Mika-Le, avusese altă aventură amoroasă, în urma căreia încercase să se otrăvească. Deşi nu ţinea la ea, căci îi stricase logodna cu prinţul Maxenţiu, Elena hotărâ să o ia totuşi acasă la ea, pentru a nu ştirbi renumele familiei Hallipa.
Mika-Le primi acolo statutul de rudă modestă, apoi rolul de secretară, cu o mică leafă. Lucra în biroul lui Drăgănescu, iar acesta era mulţumit că avea cu cine vorbi despre soţia lui, pe care o venera.
Elena era îngrijorată de mersul repetiţiilor pentru acel concert din muzică de Bach pentru care muncea atât de mult. Era supărată pe Rim, care nu venise la repetiţii, Rim,  care interpreta foarte bine la flaut, vioară şi la orgă. O rugă, de aceea, pe Nory Baldovin, să treacă pe la Rimi, să vadă ce se întâmplă.
Nory încercase întâi să vorbească la telefon cu Lina. De câte ori sunase răspunsese ursuz Sia care spusese că domnul doctor şi doamna doctor lipsesc de acasă. Nory bănui până la urmă că minte şi se duse la ei.
Îi găsi pe Lina vânătă la faţă şi pe Rim ţeapăn. Erau şi gemenii acolo, făcând amândoi aceeaşi grimasă.  Sia privea cu ochii încrucişaţi, aşa că Nory întrebă ce a păţit la ochi. Rim o privi pe Sia şi socoti în sinea lui că fata are ochi frumoşi şi Nory e invidioasă.
La masă, Nory transmise mesajul Elenei şi profesorul, după ce privi complice la Sia şi la gemeni, spuse că a fost foarte ocupat, dar va veni joi la repetiţie. Nory întrebă de ce nu sunt acasă la nici o oră. Rim şi Lina luară o figură mirată, dar Sia se încruntă, doctorul văzu şi privi ţintă la Lina, iar aceasta tăcu.
La plecare, enervată, Nory spuse Linei s-o dea afară pe Sia cea ursuză, acum că Rim e sănătos. Atunci Lina îi spuse în mare secret că Sia e fata ei şi a lui Lică şi că nu ştie nimeni acest secret.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !