20 iulie 2018

CONCERT DIN MUZICĂ DE BACH. Povestiri pe scurt (3)

roman de HORTENSIA PAPADAT-BENGESCU

V

Prinţul Maxenţiu o luase pe Ada Razu de soţie nu numai pentru avere. La început trecuse printr-o pasiune care dispăruse repede. Prinţul avea tuberculoză şi boala făcea progrese rapide. Asta îl făcea să fie preocupat numai de el.

Maxenţiu ştia că Ada îl luase numai pentru prestigiul lui social, pentru rangul nobiliar. Făcea eforturi mari să salveze aparenţele, zi de zi se chinuia dimineaţa să îşi compună o înfăţişare acceptabilă, apoi să participe la programul societăţii elegante. Trupul său îi cerea însă odihna şi îngrijirea unui sanatoriu, pe care prinţul îl refuza, temându-se că va fi stigmatizat pentru boala sa.
Ada îşi vedea de treburile ei de femeie aprigă. Se gândise că îl va găsi pe Lică pe Calea Victoriei, miezul viu al Bucureştilor. După câteva zile îl întâlnise şi îi spusese să vină la ei să stea de vorbă pentru postul de şef al grajdurilor de curse pe care voiau să le facă. Privind ochii aprinşi ai femeii, Lică înţelesese foarte bine despre ce post era vorba şi fusese dispus să îl ocupe.
În dimineaţa următoare, Lică era prezentat de Ada soţului ei, cu pretextul că era vărul Linei. Aceasta ar fi ştiut de intenţia de a porni grajdurile şi i l-ar fi recomandat pe Lică, fost ofiţer de cavalerie. Maxenţiu înţelese perfect intenţiile soţiei sale şi o urî că nu fusese în stare să îl ţină pe Lică ascuns, să nu îl ştie el. Acceptă totuşi cererea ei.
Lică, însă, neînvăţat cu o ocupaţie care să îl ţină închis şi la program, refuză postul când plecă de la ei. Nu ştia că Ada nu renunţa niciodată, dar făcuse o mişcare bună, fiindcă ea înţelesese că trebuie să fie mai tolerantă cu el.

VI

Prinţul Maxenţiu fusese logodit, înainte de a o lua pe Ada, cu verişoara Linei, Elena Hallipa,  căsătorită după aceea cu Drăgănescu, bancher şi deputat. Logodna lor fusese stricată de Mika-Le, sora Elenei.  Acum Mika-Le părea că se cuminţise şi făcea pe secretara surorii sale.
Mini află de la Nory, prietena ei, că Elena, care ţinea în salonul muzical al casei reuşite serate muzicale în fiecare joi, organizează un concert din muzică de Bach. Elena acompania la pian, dar numai atunci când nu se afla cineva care cânta mai bine. De aici ajunseră la doctorul Rim, care cânta la vioară şi flaut, dar făcea nazuri de bolnav închipuit. Nory rezumă situaţia din casa Linei, spunând că acum Rim şi Lina joacă după cum îi cântă Lică fetei sale, Sia.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !