20 iulie 2018

CONCERT DIN MUZICĂ DE BACH. Povestiri pe scurt (1)

roman de HORTENSIA PAPADAT-BENGESCU

Publicat pentru prima oară în anul 1927.

I


Tânăra Mini se duse în vizită la vechea ei prietenă, buna Lina.  O găsi  în casa  nouă, cu soţul ei, urâtul doctor Rim, aşezat într-un fotoliu şi străjuit de o tânără infirmieră, masivă, inertă şi ursuză, Sia.
Mirată, Mini află că Sia era fata lui Lică Petrescu, prezentat drept văr de către radiosul doctor, altfel urâcios de felul său. Vorbiră despre prieteni, cunoscuţi şi rude, Mini din ce în ce mai uimită de buna dispoziţie a doctorului, care nu părea deloc bolnav. Cu toate acestea îşi luase concediu trei luni de la facultatea de medicină, unde preda, deşi în curând reîncepeau cursurile.

Lina îi prezentă casa şi se lăudă cu noul ei cabinet ginecologic, utilat după ultimele noutăţi medicale. O duse apoi pe Mini să vadă bucătăria, mică şi strălucitoare. Îi spuse că baba care gătea era nemulţumită, voia cuptor de cărămidă, iar în loc de răcitor şi cămară voia hrubă boltită.
Mini plecă, meditând la schimbările petrecute: prezenţa Siei, afabilitatea profesorului Rim, îndepărtarea uşoară a Linei.

II

Sia fusese adusă de Lică de la şcoala de infirmiere în casa Linei şi  a lui Rim, mai mult cu gândul la interesele lui decât la sănătatea profesorului. În ciuda babei de la bucătărie, Sia fura tot ce putea, fructe, dulciuri, ţigări şi îi dădea mereu pachete tatălui său.
Cine îi vedea împreună nici nu credea că sunt tată şi fiică. Ea era mare, greoaie, informă, cu priviri inerte, deşi avea numai 19 ani. El era subţirel, sprinten şi vioi, părea un puşti pe lângă ea. Cu greu o convinsese să vină la Lina, deşi aici lenevea toată ziua, Rim fiind mai mult un bolnav închipuit. Pe Lina nu o ajuta cu nimic la gospodărie, avusese grijă să stabilească de la început asta cu taică-său.
Lina era mulţumită că obţinuse buna-dispoziţie a soţului ei, fără a fi prea conştientă că făcuse asta cu preţul economiilor ei de doctoriţă cu mare căutare. Rim nu profesa ca medic, doar preda la facultate şi avea venituri mult mai mici decât ea. El considera că îi făcuse o favoare Linei că o luase soţie aşa momâie cum era. Socotea că îi e datoare pentru asta.
Neştiind cum să se apropie de banii Linei, Rim profitase de faptul că proprietarul casei în care locuiseră le făcea mereu neplăceri. Insistase că trebuie să cumpere o casă a lor, ba chiar dăduse şi el o sumă, infimă pe lângă cheltuielile pe care le avusese Lina. Odată ce se văzu coproprietar şi cu infirmieră personală, Rim se îmblânzi, iar Lina fu atât de mulţumită, încât nu mai socoti cât o costase asta.

* * *

Sursa foto
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !