3 iulie 2018

CAVALERUL LANCELOT. Povestire pe scurt (3)

roman cavaleresc de CHRÉTIEN DE TROYES


Regele Bademagus, temându-se că îşi va pierde fiul, o rugă pe regina Ginevra să oprească lupta. Ea era temeiul luptei şi regulile cavalereşti permiteau acest lucru. După îndelungă vorbă, căci Meleagant nu voia să opreasca lupta, hotărâră totuşi să înceteze. Făcură învoiala să o elibereze pe regină şi pe toţi prizonierii.



După un an urma să se întâlnească iar în luptă cu cavalerul Lancelot, chiar la curtea regelui Arthur. Dacă va învinge atunci Meleagant, regina să fie a lui şi nimeni să nu mai aibă dreptul să se lupte cu el pentru ea.
Mai trecură ei prin multe întâmplări şi greutăţi. Lancelot plecă să îl caute pe cavalerul Gauvain, iar regina rămase pe loc, ca oaspete a regelui Badegamus. Pe drum, pe Lancelot îl luară prizonier nişte oameni care nu ştiau că el călătorea prin ţara lor cu voia regelui. La castelul regelui ajunse vestea că Lancelot murise.
Regina îl iubea în taină pe cavaler, dar îi era credincioasă regelui Arthur, soţul ei. Când află groaznica veste, nu mai ieşi din odăile sale, nu mai mâncă şi nu mai bău nimic. Se duse vestea că murise şi ea. Aflând, Lancelot încercă să îşi ia viaţa. Oamenii săi îl păziră cu credinţă şi nu îl lăsară. Mare le fu bucuria celor doi când se văzură vii şi nevătămaţi, dar nu o arătară, căci nu voiau să îşi păteze onoarea lor şi a regelui Arthur.
Când să se împlineasca anul, vicleanul Meleagant îl răpi pe Lancelot şi îl închise într-un turn înalt. Ajutat de fecioara pe care şi el o ajutase cândva, Lancelot izbuti să scape şi ajunse la timp la curtea regelui Arthur.
Pe câmpul hotărât pentru înfruntare, cei doi, călare pe cai aprigi, duserăo luptă pe viaţă şi pe moarte.  Lancelot, de două ori mai tare decât celălalt, fu învingător. Atât de rău fusese Meleagant de-a lungul vieţii sale, că nimeni nu a fost cuprins de milă în faţa sfârşitului său. În schimb, cavalerul Lancelot fu înconjurat de mulţime şi condus spre regele Arthur, care se bucura şi el că îi fuseseră apărate regina, iubirea şi onoarea.

Sfârșitul povestirii pe scurt a romanului cavaleresc ”Cavalerul Lancelot”

Alte povestiri pe scurt care evocă aventuri cavalerești:

 Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !