4 iulie 2018

CĂLĂTORIE SPRE CENTRUL PĂMÂNTULUI (6)

roman de JULES VERNE


19


A doua zi, profesorul, Axel și Hans ajung la extremitatea hornului. Aici se deschideau două drumuri, iar profesorul alege unul la întâmplare. Merg până seara, dar nu coboară prea mult, căci panta era foarte lină.
A doua zi, Axel bagă de seama că tunelul devine orizontal, ba chiar urcă uneori. Îi spune profesorului, dar acesta nu acceptă ideea că a greșit și continuă drumul.
Pe parcurs, Axel face numeroase observații geologice care ilustrează istoria planetei Pământ. Îi spune iar unchiului că drumul nu e bun și că li se va termina și apa, dar profesorul vrea să fie sigur și să meargă până la capătul galeriei.

20

Călătorii își micșorează porțiile de apă și merg timp de trei zile. Ajung într-o mină naturală de cărbuni și Axel observă dovezi ale modului în care s-au format zăcămintele de cărbuni. În ultima seară, se trezesc în fața unui zid. Galeria ajunsese la capăt.

21

Cei trei pornesc înapoi, spre punctul din care porneau cele două galerii. Drumul este îngrozitor de greu, lipsa de apă adăugându-se peste oboseală și dezamăgire. Când ajung, Axel se prăbușește, gemând, într-un leșin. Unchiul său, care păstrase în taină o înghițitură de apă pentru o asemenea împrejurare, îi pune bidonul la gură și Axel bea ultima înghițitură de apă pe care o mai aveau.
Când îi revine glasul, Axel încearcă să îl convingă pe unchiul său să renunțe și să revină la suprafața Pământului. Profesorul nu acceptă. Atunci Axel încearcă să îl convingă pe Hans, dar acesta îi arată că i se supune celui care l-a angajat.
Profesorul îi cere nepotului său să mai îngăduie o zi. Să meargă pe cealaltă galerie și, dacă în acest timp nu întâlnesc un izvor de apă subteran, se vor întoarce la lumina zilei. Axel se lasă convins și pornesc la drum.

22

Călătorii cuprinși de epuizare încep să înainteze prin noua galerie. Profesorul, observând compoziția straturilor de rocă, începe să strige că se află pe drumul cel bun. Către seară galeria coboară prin stratul de granit, o rocă foarte dură. Cei trei nu întâlnesc apă, iar Axel, la un moment dat își pierde cunoștința, iar unchiul lui exclamă că totul s-a sfîrșit.
Când își revine, Axel observă că tovarășii lui s-au culcat. La un moment dat, Hans se ridică, ia lampa și începe să coboare prin galerie.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !