21 iulie 2018

BIETUL IOANIDE. Povestire pe scurt (24)

roman de GEORGE CĂLINESCU

Capitolul XXV 

Bietul Ioanide este urmărit de nenoroc. Într-o zi legionarii asasinează un ministru. Cam în același timp încearcă să pună mâna pe putere. Hotărât să-i sperie, guvernul dezgroapă dosarele lui Hangerliu, Tudorel și Cioarec. În scurtă vreme, aceștia sunt condamnați la moarte.

Arhitectul solicită ajutorul lui Gaittany pentru a obține aprobarea să-și vadă fiul. Gaittany, rudă cu Hangerliii, obține permisiunea pentru prințesa Hangerliu să-și vadă nepotul și pentru unul dintre soții Ioanide, să-și viziteze fiul.
Hangerlioaica nu se mulțumește cu vizita și se zbuciumă  să-și salveze nepotul de la moarte. Vizitează marii demnitari și șefi de partide, ambasadele și legațiile. Ca urmare, din străinătate se fac numeroase intervenții particulare, dar fără rezultate. Bătrâna prințesă plănuiește atunci să îl ajute să evadeze pe Hangerliu când avea să fie transferat dintr-o închisoare în alta. Evadarea ar fi și izbutit, dacă autoritățile nu l-ar fi transferat în mare secret, cu două zile înainte. Încearcă să ridice țăranii de pe moșie, dar aceștia nu se arată interesați să facă răzmeriță și să se trezească la ocnă.
La vizită, Ioanide caută să-i ușureze situația lui Tudorel și nu îi face reproșuri. Hangerliu îi arată mătușei sale că își așteaptă senin moartea. Cioarec, în schimb, e înspăimântat de moarte ca un animal hăituit și trebuie să-i injecteze calmante în ziua în care sunt executați.

Capitolul XXVI

În timp ce bietul Ioanide își trăiește noua tragedie, iar Europa e invadată de germani, Gonzalv Ionescu nu are decât obsesia să obțină catedra universitară. Cum Conțescu aniversează jubileul de șaizeci de ani, se adună tot clanul Conțescu, împreună cu invitații printre care se află și Gonzalv. Acesta vede cum clanul Conțescu este extrem de extins, în toate ministerele și partidele. Înțelege că nu va cuceri o catedră atacându-l pe Conțescu.
Gonzalv Ionescu află că Ermil Conțescu vrea neapărat să-și mărite o nepoată. Pune la cale planul nebunesc de a se însura el cu ea, pentru a câștiga sprijinul clanului și a-și căpăta catedra. Își convinge nevasta că trebuie să divorțeze, chiar în interesul copiilor, care ar avea tată un profesor universitar, deci o poziție înaltă. Bietul Ioanide e chiar uluit de puterea de convingere asupra soțiilor pe care o are un bărbat cu nimic deosebit, cum era Gonzalv.
Conțescu se gândește să o mărite pe Erminia cu Gonzalv, dar sora acesteia îl sperie pe pretendent înșirând toate defectele Erminiei, celibatară destul de în vârstă. Când se întoarce către nepoată, Gonzalv dă de alt obstacol: aceasta nu vrea să înfiripe o relație până când el nu divorțează. Gonzalv nu are însă încredere să divorțeze până când nu se vede cu catedra. Până la urmă, sănătatea lui Gonzalv este afectată și soția lui apelează la un medic.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !