21 iulie 2018

BIETUL IOANIDE. Povestire pe scurt (2)

roman de GEORGE CĂLINESCU

Capitolul II

În drum spre casă, bietul Ioanide rememorează motivele mărunte pentru care se supărase pe soția lui cu două săptămâni în urmă. Se pregătește de culcare, dar, când stinge lumina, zărește umbra fiicei sale, Pica,  coborând pe scara de serviciu, în spatele casei.
Arhitectul începe să se certe iar, în gând, cu Elvira, că nu o supraveghează și nu o ferește de această legătură a ei cu Gavrilcea, un individ  plin de furuncule, cu aspect animalic, care nu îi inspira nici o încredere.
A doua zi dimineață, Ioanide trimite vorbă lui Tudorel, fiul său, să vină în birou. Tudorel era prieten cu Gavrilcea, așa că voia să vorbească întâi cu el. Se trezește însă cu Sultana, care niciodată nu îndrăznise să îl caute acasă. Ioanide avusese o scurtă legătură cu ea, dar Sultana, femeie tânără și pasională, voia mai mult. Acum era îngrozită că tatăl ei îi propunea să se mărite cu Kevorg, nepotul unui doctor cunoscut.
Ioanide îl laudă pe Kevorg, dar Sultana îi spune direct că îl vrea pe el, să plece cu ea și să-și lase familia. Ca s-o liniștească și să o scoată din casă, bietul Ioanide spune că se va gândi.
Nici nu iese bine Sultana că apare Dan Bogdan. Admiră casa în care stătea Ioanide, interiorul, decorațiunile, admiră proiectele arhitectului pentru un București monumental, toate acestea pentru a spune la sfârșit că dorește un sprijin,  o referință bună pentru un nepot al său, elev la Școala de arhitectură, ca să capete niște pantofi de piele dintr-o donație. Ioanide o semnează imediat și îl conduce la până la poartă, unde îl zărește pe Gonzalv Ionescu. Știind de la Dan Bogdan că acesta vine să-i ceară un sprijin,  pentru a obține suplinirea catedrei lui Conțescu, Ioanide se retrage prin curtea vecină și scapă de el.
După masă, bietul Ioanide vorbește cu Tudorel, dar nu obține de la el decât informația că Gavrilcea nu e student, coleg cu el, și că între el și Pica nu e o legătură sentimentală, ci o comunitate de concepții.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !