roman de GEORGE CĂLINESCU
Capitolul XX
Prin februarie, bietul Ioanide primește vestea că Pica dispăruse de la Hergot. Până la urmă află că fusese împușcată. Gavrilcea scrie din străinătate și povestește cum se întâmplase.
Guvernul aprobase lichidarea unor capi ai Mișcării. El fusese urmărit de Siguranță și i se blocaseră drumurile către toate ascunzătorile sale. Recursese la Tudorel, cu gândul de a sta ascuns acolo unde se afla Pica. Nu i se păruse sigur locul de la Hergot și plecase la cimitirul Belu. Aici, legionarii dețineau mai multe cavouri, în care depozitaseră arme, muniții și hrană. În mijloc, ca un post de comandă, era cavoul lui Hagienuș, proprietate, acum, a lui Hangerliu, sub paravanul lui Saferian. Acolo plecase Gavrilcea, iar Pica, temându-se pentru el, îl însoțise.
Gavrilcea era așteptat și acolo de agenți. După ce intrase în cavou cu Pica, agenții deschiseseră focul. Gavrilcea fugi, apoi, ajutat de oameni de-ai săi, trecu granița. Pica rămase în cavou, moartă, nimerită de un glonț.
Se încercase și lichidarea lui Hangerliu. Într-o cârciumă, un mahalagiu căută să-l provoace la bătaie, dar fu bătut măr de Prinț. Acesta nu mai frecventă apoi decât Capșa. Siguranța găsi un fost ofițer care să-l provoace pe Hangerliu la duel. Acesta, însă, îl ridiculiză pe duelgiu, care rată provocarea. Văzând că lucrurile devin serioase, Hangerliu plecă la moșie, la vânătoare de lupi. Aici era înconjurat de oamenii lui și individul care încercase să pătrundă printre ei, pentru a trimite apoi un glonț ”greșit” în timpul unei vânători, nu reuși.
Se reușise însă lichidarea lui Carababă. După asasinarea lui Dan Bogdan, acesta dispăruse fără urmă. După o vreme, la un teatru începu să se joace o piesă ”neagră”, în care actorii purtau aproape tot timpul cagule, iar când le dădeau jos erau grimați în așa fel încât nu puteau fi recunoscuți. Un actor care era omul Siguranței îl recunoscuse totuși pe Carababă chiar în personajul principal. Amprentele confirmaseră identitatea interpretului. Piesa se încheia cu executarea acestuia, firește, cu gloanțe oarbe. La ultima reprezentație, actorul-agent se strecurase la adăpostul cagulei printre ceilalți și trăsese cu gloanțe adevărate, ucigându-l pe Carababă.
Ioanide prinde mare necaz pe Tudorel. Dacă acesta nu l-ar fi dus pe Gavrilcea la Pica, aceasta nu ar fi murit. Tudorel, neștiind ce s-a făcut cu jurnalul său, îl caută insistent, ajungând în biroul tatălui său, care îl surprinde tocmai când îl găsește. Disperat și revoltat, bietul Ioanide își pălmuiește fiul, pentru prima oară în viața lui.
* * *
Urmează Bietul Ioanide (20)
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !