21 iulie 2018

BIETUL IOANIDE. Povestire pe scurt (16)

roman de GEORGE CĂLINESCU

Capitolul XVII

Moartea lui Dan Bogdan, cu mari implicații pentru bietul Ioanide, îl afectează mult și pe Panait Suflețel. Își închipuie că și pe el îl urmărește Mișcarea, deși nu avea contact cu tineretul, care, deci, nu-i cunoștea părerile. Se baricadează în casă și primește vizite cu mari precauții.

Soția lui, Aurora Suflețel, făcuse toate formalitățile pentru a deveni directoarea unei școli particulare, fondate de prințesa Hangerliu. Vizitase și lingușise toate doamnele de care credea ea că depinde numirea, inclusiv doamna Pomponescu și prințesa Hangerliu. Acum, Suflețel se teme să nu piardă postul din cauza lui.
Cu mijlocirea lui Gaittany și alături de el, îi face o vizită lui Hangerliu, nepotul prințesei, figură proeminentă în Mișcare. Max Hangerliu, amestec de prinț și bădăran, nu prea deștept, dar diplomat prin educație, are rude princiare în țară și în toată străinătatea occidentală. Preferă însă societatea oamenilor de rând, de altfel și în lumea bună se poartă tot ca printre oamenii din mahala.
Deși știe că Mișcarea nu îl urmărește pe Suflețel, Hangerliu se amuză și îl pune să scrie un articol în care să arate că este de partea acesteia. Suflețel scrie un articol destul de vag, înțeles însă de destui apropiați ai săi. Nu reușește însă să se eschiveze de la pregătirea unei mese la care Hangerliu se invitase singur. Ca să nu pară prea apropiat de el, mai invită pe Gaittany, Hagienuș, Smărăndache. Masa a fost impecabilă, căci Aurora era o mare gospodină, iar invitații nu au vorbit despre politică.
La scurt timp, Aurora primi numirea de directoare a școlii, ceea ce aducea după sine și un apartament directorial, precum și un automobil, nu în exclusivitate, nu prea nou, totuși un automobil.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !