17 iulie 2018

ABU HASAN. Povestire pe scurt (2)

basm de ION LUCA CARAGIALE

Dimineață, curteni și curtene, robi și roabe intrară toți în odaia de dormit al califului. Califul cel adevărat privea în odaie printr-o fereastră zăbrelită, așa cum erau în fiecare încăpere a palatului.
Un rob îl trezi cu grijă pe Abu Hasan. Acesta nu își crezu ochilor când privi în jurul său. Închise ochii la loc, crezând că visează. Robul îi spuse din nou că a sosit momentul să se trezească. Se ridică și muzica începu să cânte. Mesrur îi spuse că a sosit ceasul sfatului împărătesc.
Abu Hasan, nevenindu-i să-și creadă ochilor și urechilor, întrebă un rob micuț, apoi pe o curteană cine este el. Amândoi răspunseră că el este califul. Neștiind ce să mai creadă, omul se lăsă îmbrăcat și porni către sala tronului. Aici, marele vizir îi vorbi despre diferite treburi. Abu-Hasan le rezolvă foarte bine, căci avea o minte sănătoasă și ageră. Tot atunci, îl trimise pe căpitanul poliției în mahalaua lui, să-i pedepsească pe cei cinci bârfitori. Îl trimise apoi pe marele vizir să-i ducă mamei lui o pungă cu o mie de galbeni. Mama lui primi darul cu mare mirare. Nu înțelegea de ce i-ar trimite ei califul atâția bani.
Odată ce sfatul se termină, Abu Hasan fu condus în odăi minunat de strălucitoare. Aici îl așteptau frumoase muzicante, mese întinse cu mâncăruri aburinde, mirosind îmbietor și șapte tinere curtene gata să îl răcorească făcându-i vânt cu niște pene de păun. El pofti șase dintre ele la masă, rămânând numai una să-i facă vânt. Le întrebă de nume și spuse fiecăreia câteva cuvinte curtenitoare și foarte potrivite. Califul îl privea tot timpul de după câte o fereastră zăbrelită și era foarte încântat văzând ce om ales este prietenul său.
După ce mâncară, trecură prin odăi din ce în ce mai frumoase și mai strălucitoare, în care cântau alte și alte cântărețe. Pe mese se aflau fel de fel de poame, dulcețuri, prăjituri și alte bunătăți. În cel din urmă salon, pe masă se aflau vinurile. Abu Hasan închină câte o cupă în cinstea fiecăreia dintre cele șapte curtene. După ultima adormi cu capul pe masă.
Se înnoptase. Califul porunci să i se pună hainele cu care îl adusese, să fie dus înapoi la casa lui și să fie culcat pe divan. Dimineață, când se trezi, Abu Hasan nu voi să creadă că este cine îi spunea mama lui că este. O ținea una și bună că el este califul. O mai și îmbrânci pe mama lui cât colo. Femeia țipă, săriră vecinii și socotiră că fiul ei a înnebunit. Abu Hasan ajunse la ospiciu, la casa de nebuni. Aici fu bătut zile în șir cu vâna de bou, până când își reveni și recunoscu cine este. Atunci i se dădu drumul acasă. Stătu în casă până când se refăcu. Se hotărî apoi să se întoarcă la obiceiul de a primi un musafir pe seară.
Abu Hasan ieși la capătul podului. Tocmai atunci se ivi califul, îmbrăcat ca un negustor. Se prefăcu că nu îl vede, apoi că nu îl cunoaște. Negustorul atâta stărui ca să îl împace, că până la urmă îi povesti toate prin câte trecuse. Îi arătă urmele bătăilor primite la ospiciu. El credea că toate se întâmplaseră fiindcă, la plecare, negustorul lăsase ușa deschisă și intraseră în casă duhurile rele. Negustorul se arătă foarte mâhnit că din cauza lui pățise atâtea. Îl rugă să îl mai primească o dată în ospeție, cu promisiunea că a doua zi va fi bine. Abu Hasan  îi ceru să jure că va închide ușa în urma lui când va pleca de dimineață, și negustorul promise.
Cei doi merseră acasă la Abu Hasan și toate se petrecură ca și prima oară. Dimineață, când se trezi iar în patul califului, Abu-Hasan se îngrozi că o ia de la început. Apăru însă califul și el înțelese imediat tot ce se întâmplase. Califul îi lămuri și ce nelămuriri mai avea și îi spuse să îi ceară orice răsplată. Abu Hasan ceru numai să aibă dreptul de a intra la calif oricând dorește. Califul îi dărui nu numai acest drept, dar și o locuință în palat și o pungă plină cu aur. Mai târziu, se îndrăgosti de o roabă a Zobeidei, soția califului. Califul și soția lui le făcură nunta la palat și îi ținură sub ocrotirea lor până la adânci bătrânețe.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii ”Abu Hasan”

Citește textul întreg al poveștii !


Altă povestire după basmele lui I.L.Caragiale:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !