roman de JULES VERNE
Partea a II-a
Capitolul I. Oceanul Indian
Profesorul se întreabă tot mai mult ce poate fi cu căpitanul Nemo. Nu pare să fie un savant ce fuge de omenire fiindcă nu i s-au recunoscut meritele, așa cum își închipuia Conseil. Părea, mai degrabă, unul care avea niște răzbunări de înfăptuit, dar nimic nu era limpede, erau doar niște bănuieli.
Navigând pe Oceanul Indian, pe măsură ce se apropie de țărmurile mai civilizate, Ned Land pomenește tot mai des de evadare. Profesorului Aronnax, însă, a început să-i placă mult această plimbare așa că amână fuga de pe vas pentru momentul când vor ajunge în apele ce scaldă țărmul continentului european.
Văd multe lucruri interesante, unele frumoase, ca flota de moluște Nautilus, ori marea ca de lapte, albită de infuzori cât vedeai cu ochii, altele teribile, cum erau cadavrele morților din orașele indiene, aduse de Gange în Golful Bengal.
Capitolul II. O nouă propunere a căpitanului Nemo
Căpitanul Nemo îi invită pe cei trei la o călătorie submarină în apele de lângă coastele insulei Ceylon (azi Sri Lanka). Aveau să viziteze unul dintre locurile unde se pescuiau perle, de fapt scoici în care se găseau perle. Încă nu începuse sezonul pescuitului și nu riscau să se întâlnească cu bieții scufundători, a căror viață era atât de scurtă din cauza ocupației lor.
Profesorul le vorbește celor doi tovarăși ai lui despre perle, ce sunt, de câte feluri sunt, ce mărime și ce valoare uriașă pot avea unele dintre ele. Le mai spune și despre pericolul de a fi atacați de rechini, dar nici lui Ned, nici lui Conseil nu le pasă de aceștia.
Capitolul III. O perlă de zece milioane
Îmbrăcați în costumele de scafandru, înarmați cu pumnale, fără a mai socoti și cangea lui Ned Land, cei patru pornesc spre bancul de scoici. Când ajung, Ned se repede să umple un sac cu scoici, cu gândul la perle, dar căpitanul Nemo nu se oprește din drum și îi conduce într-o grotă uriașă.
În grotă, căpitanul le arată o scoică uriașă, o tridacnă cu deschiderea largă de doi metri. Căpitanul Nemo pune lama pumnalului între valvele scoicii, ca să nu se închidă, ridică cu grijă mantaua animalului și îi lasă pe ceilalți să vadă o perlă uriașă, de mărimea unei nuci de cocos. Scoate apoi lama pumnalului și lasă cochilia să se închidă. Profesorul consideră că perla ar putea valora zece milioane de franci.
Nu departe, cei patru observă un scufundător, un indian, care se tot scufunda, culegea câteva scoici, apoi ieșea la suprafață. Era, probabil, un om sărman care venise să culeagă câteva scoici înainte de începerea sezonului. La un moment dat, omul este atacat de un rechin și căpitanul Nemo sare să îl salveze. Înjunghie rechinul cu pumnalul, dar nu reușește să îi nimerească inima. Când rechinul e pe cale să îl sfâșie, sare Ned Land cu cangea și îl doboară salvându-i viața.
Reîntorși pe vas, profesorul apreciază faptul că, totuși, căpitanul Nemo sărise în ajutorul omului. Căpitanul răspunde că va fi întotdeauna de partea celor săraci și asupriți.
Capitolul IV. Marea Roșie
Nautilus ajunge în Marea Roșie. Căpitanul Nemo îi spune că nu poate să treacă în Mediterana prin Canalul de Suez, dar că totuși vor trece printr-un tunel subteran pe care l-a descoperit chiar el și l-a denumit Tunelul Arab.
Căpitanul Nemo observase că în Marea Roșie și în Marea Mediterană trăiesc anumite specii de pești identice. Pusese inele pe coada unor pești și le dăduse drumul în Marea Roșie. După un timp, peștii cu inele apăruseră în Marea Mediterană, dovadă că mările comunicau subteran între ele. Căutase apoi cu Nautilus locul unde se afla comunicarea și descoperise tunelul.
* * *
Urmează 20000 de leghe sub mări (9)
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru toate vârstele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !