8 iulie 2018

20000 DE LEGHE SUB MĂRI. Povestire pe scurt (13)

roman de JULES VERNE

Capitolul XXI. Dezastrul

Profesorul Aronnax rămâne pe gânduri când aude tulburarea cu care rostise căpitanul Nemo numele epavei, Răzbunătorul. Simte că în sufletul căpitanului și al tovarășilor săi există o ură teribilă care îi împinge spre răzbunare.

Suit pe punte, lângă Ned Land și Conseil, profesorul vede apropiindu-se de Nautilus în viteză un vas de război, un cuirasat. Vasul începe să tragă cu ghiulele în Nautilus și cei trei își dau seama că lumea a înțeles ce este așa-zisul monstru și acum încearcă să distrugă submarinul. Aronnax bănuiește chiar că Nautilus atacase vreun vas în noaptea în care ei fuseseră închiși din nou în camera-celulă, iar acum oamenii voiau și ei răzbunare.
Căpitanul Nemo le poruncește celor trei să coboare în cabină. Profesorul îl întreabă dacă intenționează să scufunde cuirasatul, iar Nemo îi spune că da, de vreme ce l-a atacat. Nautilus atrage cuirasatul către est și se lasă urmărit. Căpitanul Nemo îi spune profesorului că oamenii l-au făcut să-și piardă patria și familia, de aceea îi urăște.
Cei trei prizonieri hotărăsc să sară în apă de pe Nautilus când acesta va începe atacul asupra cuirasatului. Submarinul, însă, se scufundă, urmând să atace cuirasatul sub apă, în partea care era mai puțin protejată.
Profesorul Aronnax simte când pintenul de oțel străpunge corpul cuirasatului. Se duce în salon, unde se afla și căpitanul Nemo. Prin peretele de sticlă vede imagini îngrozitoare, cu oamenii de pe vas care luptau în zadar cu moartea. Când vasul ajunge la fund, căpitanul pleacă în cabina lui. Deschide ușa și profesorul vede pe peretele din față portretul unei femei tinere cu doi copilași. Căpitanul cade în genunchi în fața lui, izbucnind în lacrimi.

Capitolul XXII. Ultimele cuvinte ale căpitanului Nemo

Nautilus pornește în goană spre Nord. După cincisprezece-douăzeci de zile, într-o dimineață, Ned Land îi spune profesorului că evadarea va avea loc în seara aceea, la ora zece. Zărise nu prea departe un țărm și dusese deja în luntrea submarinului mâncare și apă de băut.
Seara, profesorul se îmbracă în haine groase și se pregătește să plece. Tocmai atunci îl aude pe căpitanul Nemo ducându-se în salon, prin care el trebuia să treacă în drum spre luntre. Aude muzică și își dă seama că Nemo cântă la orgă. Străbate salonul târâș și, înainte de a ieși pe ușa din capătul celălalt, aude o exclamație a căpitanului care îl face să creadă  că este chinuit de remușcări.
În clipa în care cei trei desprind luntrea de vas, Nautilus și luntrea sunt prinși în curentul Maelstrom. Sunt târâți în spirală către fundul oceanului. Ultimul lucru pe care îl simte profesorul este o groaznică lovitură în cap.

Capitolul XXIII. Încheiere

Cei trei se trezesc în coliba unui pescar din insulele Loffoden, din Norvegia. Trebuie să aștepte vaporul care trece pe acolo doar de două ori pe lună. Până sosește acesta, profesorul își revizuiește însemnările, pe care avusese grijă să le ia cu sine, și se întreabă ce s-a întâmplat cu căpitanul Nemo și cu submarinul Nautilus, care îi dusese într-o călătorie de 20000 de leghe sub mari.

Sfârșitul povestirii pe scurt a romanului ”20000 de leghe sub mări”

Poți afla ce s-a întâmplat mai departe cu Nautilus și cu căpitanul Nemo din romanul lui Jules Verne ”Insula misterioasă” !

Alte romane de Jules Verne povestite pe acest blog:


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru toate vârstele! 

8 comentarii:

  1. Din păcate mă da de la pagina 4 direct la pagina 13 ce sa întâmplat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot să știu ce ți s-a întâmplat ție... Eu am verificat și, dacă dai click pe linkul de la sfârșitul paginii 4, unde scrie ”Urmează 20000 de leghe sub mări (5), apare pagina 5. Te rog să mai încerci!

      Ștergere
  2. Buna ziua. La fel, de la pagina 4 direct la ultima pagina, lipsesc de la 5 la 13.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! Nu lipsesc, aveau niște linkuri puse aiurea. Scuze! Acum totul este în regulă.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !