8 iulie 2018

20000 DE LEGHE SUB MĂRI. Povestire pe scurt (12)

roman de JULES VERNE

Capitolul 17. De la Capul Horn la Amazon

Profesorul Aronnax le este foarte recunoscător lui Ned Land și lui Conseil. Cei doi îi dăduseră lui să respire ultimele rămășițe de aer  dintr-un aparat de scafandru și îi salvaseră viața. Ned profită de acest lucru și îl face să promită din nou că vor fugi de pe Nautilus la primul prilej.

Ajuns la capul Horn, vasul urcă spre nord prin apele Oceanului Atlantic, pe lângă coasta Americii de Sud. Căpitanul ține vasul departe de țărm, iar când se apropie, vremea este atât de rea încât cei trei nu pot încerca să evadeze.

Capitolul XVIII. Caracatițele

Ajunși din nou în largul oceanului, Ned Land îi cere profesorului să aibă o discuție cu căpitanul Nemo. Voia să îl întrebe dacă, într-adevăr, nu avea de gând să le mai dea drumul niciodată de pe vas. Profesorul amână discuția, de teamă să nu-i dea de bănuit căpitanului și să nu rateze evadarea.
Într-o zi, cei trei se află în salon și privesc marea prin peretele lui Nautilus. Algele erau mișcate cu putere de animale pe care ei nu le vedeau. Profesorul spune că s-ar putea să fie caracatițe, Conseil adaugă că poate sunt din cele uriașe, numite kraken. Profesorul și Ned nu cred în existența acestora și are loc o dispută, până când Conseil semnalează apariția unui astfel de monstru, de opt metri lungime. Apar apoi încă șase caracatițe uriașe.
Nautilus se oprește brusc. Apare căpitanul Nemo și spune că o caracatiță a blocat elicea și că trebuie să iasă la suprafață ca să ucidă aceste animale. Cei trei se alătură și ei celor zece oameni înarmați cu topoare. Începe o luptă teribilă, căci tentaculele înarmate cu ventuze ale caracatițelor erau deosebit de puternice. O caracatiță capturează și târăște un om în adâncuri, o alta îl prinde pe Ned Land, dar îl salvează căpitanul Nemo.

Capitolul XIX. Golf-Stream

Căpitanul Nemo își plânge tovarășul, care nu avusese măcar norocul de a fi înmormântat în cimitirul de mărgean. După câteva zile, Nautilus navighează pe Golf-Stream. Ajunge aproape de țărmurile locuite ale Carolinei de Nord, unde marea era brăzdată în toate direcțiile de vase. Cei trei ar fi putut încerca evadarea, însă vremea era deosebit de rea.
Ned își pierde ultima urmă de răbdare și îi spune profesorului că, dacă nu stă de vorbă cu căpitanul Nemo în privința soartei lor, se va duce el să-i vorbească. Ca să nu înrăutățească lucrurile și să rateze evadarea, profesorul se duce în cabina căpitanului și îi cere să stea de vorbă cu el.
Căpitanul Nemo răspunde cu o vădită lipsă de bunăvoință. El repetă că acela care intră în Nautilus nu îl mai părăsește niciodată.
Nautilus se apropie de New York, dar se dezlănțuie uraganul și Nautilus se scufundă în apă.

Capitolul XX. La 47°24' latitudine și 17°28' longitudine

Nautilus înaintează spre nord-est, când la suprafața apei, unde erau mereu cețuri, când prin adâncuri, unde se vedeau mereu vase scufundate de furtuni.  Înaintează pe lângă cablul telegrafic transatlantic, apoi coboară, în mod surprinzător, către sud.
Vasul se învârtește în cerc de câteva ori, de parcă ar fi căutat ceva și nu găsea. Într-adevăr, după două zile, căpitanul efectuează măsurători pe punte, apoi vasul se scufundă în adâncuri  până la epava unui vas scufundat demult. Era un vas francez, ce participase la războiul în care Franța ajutase tânăra republică americană în lupta dusă împotriva Angliei. Se numea Răzbunătorul.

* * * 

    Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru toate vârstele! 

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !