27 iunie 2018

PĂDUREA SPÂNZURAȚILOR. Povestire pe scurt (5)

roman de LIVIU REBREANU


I.9


Apostol Bologa, în urma doborârii reflectorului inamic, este chemat urgent la colonel, apoi la general. Toți camarazii întâlniți îl felicită, crezând că urmează să fie răsplătit cu o a patra medalie. Numai locotenentul Gross îl ironizează că pentru o tinichea a mai omorât câțiva oameni.

Locotenentul este primit de generalul Karg. Acesta îl laudă pentru realizarea lui și îi spune că l-a propus pentru medalia de aur. Bologa îndrăznește să-i ceară mutarea, fără a-i spune motivul.
La început generalul pare a fi de acord. Își dă seama apoi că locotenentul este român și că nu vrea să lupte pe frontul din Ardeal ca să nu lupte cu românii. Generalul se înfurie și îl socotește nerecunoscător, laș și lipsit de sentimente patriotice.

I.10

Revenit la divizion, Bologa e felicitat de Klapka pentru curajul de a-l fi înfruntat pe general. Căpitanul îl întreabă ce are de gând să facă acum, iar Bologa îi spune că va trece la ruși. Klapka îi reamintește de pădurea spânzuraților, dar Bologa îi spune că nu poate să lupte împotriva alor săi.
Căpitanul îl roagă să se mai gândească, îi spune că ar fi îngrozitor să cadă în mâinile ungurilor, dar, după ce pleacă locotenentul, cheamă repede telefonistul.

I.11

Pe înserate, Apostol Bologa ajunge la bateria lui. Stabilește că va veghea la postul de observație începând de la ora două noaptea, apoi le scrie mamei și Martei. Mănâncă bine la cină, gândind că, dacă trece la ruși în noaptea aceea, cine știe când va primi de mâncare.
Trecând pe la căpitanul Cervenco, Bologa află că se primiseră informații că rușii aveau să treacă la atac chiar în noaptea aceea. Se duce la post, îl trimite pe sublocotenent la culcare și rămâne singur. Aude niște focuri de armă răzlețe, apoi se așterne liniștea.
Pe la ora trei, locotenentul Bologa poruncește să se tragă o rachetă, la lumina căreia să vadă frontul inamic. Peste tot pare a fi liniște. Se hotărăște să treacă la ruși pe la ora cinci, când mijea de ziuă. Tocmai când îi vine în minte ideea că rușii îl vor disprețui pentru că a dezertat, începe atacul. În scurtă vreme, este rănit în piept și în coapsă și își pierde cunoștința.

 * * *



Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !