16 iunie 2018

MINUNATA CĂLĂTORIE A LUI NILS HOLGERSSON PRIN SUEDIA (3)

roman de SELMA LAGERLÖF

Pânza cadrilată

În zbor, Nils Holgersson văzu sub ei o pânză cadrilată cu o sumedenie de pătrate mari şi mici şi se miră foarte când află de la gâşte că erau ogoare şi islazuri. Pătratele verzi de pe așa-zisa pânză cadrilată erau ogoare de secară semănate în toamna trecută, cele galbene erau ogoare cu mirişti de la grânele secerate în vara trecută, iar cele negre - păşuni păscute sau arături.

Pânza cadrilată avea şi pătrate tuciurii, cu chenare galbene - păduri de fagi  în care fagii tineri de pe margini îşi păstraseră peste iarnă veşmântul de frunze galbene. Terenurile pe care se aflau case arătau ca nişte pătrăţele de culoare închisă, sure la mijloc, iar grădinile ca nişte pătrate verzi la mijloc şi colorate închis pe margini.
Gâştele nu zburau în linie dreaptă, ci de la o fermă la alta, schimbând cuvinte cu păsările din gospodării. Când vedeau gâşte domestice, le chemau în glumă cu ele la munte, iar acestea răspundeau că pleacă prea devreme, că e încă iarnă. Atunci cele din văzduh le chemau în râs şi le spuneau că le vor învăţa să zboare şi să înoate, spre supărarea celor de pe pământ. Cele din aer râdeau şi spuneau că acelea de jos nu  sunt gâşte, ci oi neroade. Gâştele de jos se supărau şi mai rău şi le blestemau să le împuşte vânătorii.
Nils Holgersson râse cu poftă de toate aceste certuri, până când îşi aminti de situaţia lui tristă şi începu să plângă. După un timp îşi reveni şi se bucură de mireasma răşinii care ajungea până acolo sus, apoi se bucură că această călătorie îl scăpase de orice griji şi necazuri.

* * *

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !