16 iunie 2018

MINUNATA CĂLĂTORIE A LUI NILS HOLGERSSON PRIN SUEDIA (1)

roman de SELMA LAGERLÖF


Povestirea călătoriei imaginare a lui Nils Holgersson prin Suedia este întreruptă din loc în loc de povești și povestiri spuse de unele personaje ale cărții. Am selectat numai acele capitole care privesc doar călătoria lui Nils, ordonându-le în 10 episoade, cărora le-am dat titluri potrivite cu conținutul.

Spiridușul

A fost odată un băiat înăltuţ şi subţirel, cu părul bălai, Nils Holgersson. Băiatul era un năzdrăvan şi, în dimineaţa aceea de duminică, era tare bucuros că urma să rămână singur acasă pentru câteva ceasuri. Ștrengarul plănuia să ia puşca tatălui său şi să tragă cu ea după pofta inimii.

Era o zi strălucitoare de primăvară.
Tufele şi copacii înmuguriseră, cerul era senin, iar în ogradă găinile şi gâştele se preumblau agale. Vacile din grajd se auzeau mugind din când în când. Băiatul aţipi în atmosfera asta plăcută şi, când se trezi, văzu cu uimire în oglinjoara aflată chiar în faţa lui că pe marginea sipetului cu vechituri al mamei se afla un spiriduş înalt de o şchioapă. Avea chipul bătrânicios, dar era îmbrăcat tare frumos, cu haine negre, cu guler şi manşete de dantelă, cu catarame de argint la pantofi. Spiriduşul stătea şi privea foarte atent un pieptar brodat, de modă veche.

Băiatului, ce-i dădu prin cap. Luă de la fereastră o plasă veche şi o aruncă peste sipet şi peste spiriduş. Acesta, sărmanul, porni a se ruga de băiat să-i dea drumul, îi spuse că facuse numai bine întotdeauna, apoi îi făgădui un fluier vechi, o lingură de argint şi un ban de aur. Nils Holgersson nu prea fu atras de ofertă, dar, în acelaşi timp, îi era cam teamă de spiriduş şi s-ar fi bucurat să scape de el, aşa că ridică plasa. Deîndată, ștrengarul simţi o palmă pe obraz şi se prăvăli pe jos în nesimţire.
Când se trezi, băiatul văzu că era singur, că toate erau la locul lor, plasa era pe fereastră, capacul sipetului era coborât şi, dacă nu ar fi simţit încă fierbinţeala palmei pe obraz, ar fi crezut că a visat. Se ridică şi porni către masă, dar fu mirat să vadă că trebuie să facă mai mulţi paşi ca de obicei. Ștrengarul încercă să şeadă pe jilţ, dar trebui să se caţere întâi pe stinghia acestuia. Gândi că spiriduşul a vrăjit camera şi toate lucrurile din ea, dar dădu cu ochii de oglindă. Nils Holgersson  văzu că era acum înalt doar de o şchioapă  şi înţelese că spiriduşul îl transformase într-un pitic drept pedeapsă.

Sursa foto

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !