22 iunie 2018

MARILE SPERANȚE. Povestire pe scurt (8)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul 30

Pip se întoarce la Londra fără să treacă să îl vadă pe Joe. Îi mărturisește lui Herbert că o iubește pe Estella și că ea nu dă nici un semn că l-ar iubi. Herbert îi arată că marile speranțe pe care le are că el și Estella sunt sortiți unul altuia s-ar putea să fie greșite.


Aflând că nimeni nu-i pomenise niciodată de legătura cu Estella ca o condiție a primirii moștenirii, Herbert îl sfătuiește pe Pip să renunțe la ea, căci îi va aduce mari nefericiri. Pip, numit Handel de către Herbert, spune că îi este cu neputință să o facă.
Herbert îi spune lui Pip, în secret, că și el este îndrăgostit, de o tânără pe nume Clara. Voia să se însoare cu ea, dar pentru asta trebuia mai întâi să adune ceva capital.

Capitolul 31

Pip și Herbert se duc la teatru, să-l vadă pe domnul Wopsle, care venise la Londra și se făcuse actor. Juca rolul lui Hamlet și stârnea tot felul de replici hazlii la galerie, așa că nimeni nu putu să ia în serios tragedia de pe scenă. La ieșire, domnul Waldengarver, căci acesta era numele de scenă pe care și-l luase Wopsle, îi întreabă pe cei doi tineri ce impresie și-au făcut.
Îndemnat de Herbert, Pip spune că interpretarea lui a fost de excepție. Tinerii îl invită pe actor la masă și îl fac să se bucure de așa-zisul lui succes și să-și facă vise mari pentru viitor.

Capitolul 32

Pip primește un bilet în care Estella îl anunță că va sosi la Londra și îi cere să o aștepte la oficiul de diligențe. În așteptare, Pip îl însoțește pe Wemmick până la închisoarea Newgate. Este impresionat de mizeria de acolo și de atitudinea lui Wemmick. Omul îi privea pe arestați cum își privește grădinarul plantele din grădină, apreciind care s-a veștejit și care nu.
Sosește diligența și Pip tresare simțind pentru o clipă ceva neînțeles când vede chipul Estellei la fereastră, așa cum simțise și când o revăzuse la domnișoara Havisham.

Capitolul 33

Pip o conduse pe Estella să bea un ceai la han. Tânăra călătorea spre Richmond de Surrey, unde urma să locuiască la o doamnă bogată și fiica ei. Doamna avea să o scoată în lume, să-i prezinte oameni și să o prezinte pe ea acestora.
Pip încearcă să-i arate Estellei sentimentele sale, dar fata, deși amabilă , nu-i răspunde la fel. Vorbește cu dispreț despre rudele domnișoarei Havisham. Sigure că aceea care îi dăduse lui Pip marile speranțe era domnișoara Havisham, aceste rude nu încetau să îl vorbească de rău în fața ei.
Cei doi pornesc cu o trăsură spre Richmond, care nu era prea departe. Pe drum, Estella îi spune că va putea să vină să o viziteze și că doamna la care va locui fusese deja înștiințată despre aceasta.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !