22 iunie 2018

MARILE SPERANȚE. Povestire pe scurt (7)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul 25

Drummle era un individ morocănos, greoi la trup și în gândire, leneș și trufaș. Startop, în schimb, fusese răsfățat și o diviniza pe mama lui. Băieții mergeau cu toții zilnic, cu bărcile pe Tamisa, iar Drummle se târa mereu în urma celorlalți.

Într-o zi, Wemmick îl invită pe Pip la el acasă, la țară, unde locuia și tatăl lui, un om foarte în vîrstă. Casa era aidoma unui castel în miniatură, iar Wemmick era un alt om față de cel de la slujbă, zâmbea și vorbea foarte afectuos cu tatăl său. Pip se simte foarte bine în vizită acolo. A doua zi de dimineață, în drum spre Londra, Wemmick redevine, încet-încet, omul aspru și bățos pe care îl știa Pip.

Capitolul 26

La puțin timp după vizita la Wemmick, Pip este invitat și de avocatul Jagger, de data asta împreună cu Herbert, Startop și Drummle. Casa avocatului era mai mare decât a lui Wemmick, dar era sumbră și rece.
Jagger îi acordă mare atenție lui Drummle, pe care îl numește Păianjenul, și îl stârnește să își arate toate defectele firii sale urâte. Amețit de vin, tânărul se dezlănțuie și ajunge să-și arate mușchii brațelor, pentru a dovedi cât este de puternic. Atunci, avocatul le cere tinerilor să se uite la încheieturile lui Molly, menajera sa. Molly era o femeie ciudată. Pip o urmărise adesea cu privirea, cum îl sfătuise Wemmick, și îi compară chipul cu chipul unei vrăjitoare.
La plecare, avocatul îl sfătui pe Pip să se țină cât mai departe de Drummle. După vreo lună, acesta se întoarce la el acasă definitiv.

Capitolul 27

Joe Gargery sosește în vizita la Pip. Tânărul se teme să nu dea ochii cu el Drummle și Startop și se bucură că Joe vine la han și nu la domnul Pocket acasă. Iau micul dejun împreună cu Herbert și fierarul face nenumărate stângăcii. Joe îi spune lui Pip că domnișoara Havisham l-a pus să-i transmită că Estella s-a întors acasă și vrea să-l vadă. Apoi îi spune că, dacă vrea să-l mai vadă, să vină la el acasă, unde poate fi el însuși.

Capitolul 28

Pip pleacă spre orășelul lor cu diligența. În diligență sunt transportați și doi ocnași, iar tânărul recunoaște într-unul dintre ei pe omul care îi adusese două lire de la ocnașul pe care îl ajutase. Îl și aude cum îi povestește întâmplarea celuilalt și spune că acela care l-a trimis fusese din nou judecat și condamnat pe viață.
Când ajung în oraș, Pip coboară în fugă din diligență și se duce la hanul ”Mistrețul albastru”. Aici hotărâse el să stea, zicându-și că nu vrea să îl deranjeze pe Joe.

Capitolul 29

A doua zi, Pip se duce la domnișoara Havisham. Nu mică îi este mirarea când descoperă că portarul ei este Orlick, fostul lucrător de la fierăria lui Joe.
Pip ajunge în odaie la domnișoara Havisham și, la început, nici nu o recunoaște pe Estella, care se afla lângă ea. Se făcuse și mai frumoasă, era elegantă și mult mai feminină. Când se plimbă prin grădină numai ei doi, Pip descoperă că Estella afișează în continuare aerul ei de superioritate și, mai mult, pare că nu-și amintește mai nimic din ceea ce se întâmplase pe vremea când băiatul venea să joace cărți cu ea ca să o distreze pe domnișoara Havisham. Inima lui plină de iubire suferă și singurul lucru care îl mai liniștește este gândul că domnișoara Havisham îi sortise unul altuia, altfel nu s-ar fi interesat atâta de el și nu i-ar fi dat marile speranțe, după cum credea el. 

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !