22 iunie 2018

MARILE SPERANȚE. Povestire pe scurt (5)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul 17

Timp de vreo patru ani, Pip trăiește viața de ucenic la fierărie și se duce anual în vizită la domnișoara Havisham. Bătrâna stabilise să vină să o vadă de ziua lui și atunci îi dăruia câte o guinee. În timpul acesta Biddy se schimbase, devenise îngrijită și frumoasă. Era foarte apropiată de Pip și foarte grijulie cu sora acestuia și cu toată gospodăria. 
Într-o după-amiază, Pip și Biddy ies la plimbare, până la malul râului. Acolo, Pip mărturisește că ar vrea să ajungă un gentleman. Nu numai atât, dar vrea asta pentru frumoasa Estella de la domnișoara Havisham. Tânărul realizează că Biddy ar fi mult mai potrivită pentru el și că era mult mai bună decât Estella, dar nu și-o poate scoate din minte pe aceasta din urmă.

Capitolul 18

Într-o sâmbătă seara, un domn străin, pe care Pip îl zărise o dată la domnișoara Havisham, dorește să vorbească cu Joe și cu nepotul lui. Era un avocat de la Londra, pe nume Jaggers.
Avocatul le spune răspicat că se află acolo în calitate de intermediar și că pe băiat îl așteaptă marile speranțe. O persoană care nu dorea să fie cunoscută urma să-i lase o avere mare, asa că avansa o sumă mare de bani pentru ca tânărul să primească o educație de gentleman la Londra. Condițiile erau ca tânărul să poarte întotdeauna numele de Pip și să nu încerce în nici un fel să afle de la cine venea această avere.
Pip acceptă condițiile și Jagger îi spuse că va învăța cu Matthew Pocket. Pip își aminti că acesta era o rudă a domnișoarei Havisham și că auzise despre el la ea acasă. Urma să își facă un rând de haine de gentleman și să îl întâlnească pe fiul lui Matthew Pocket la Londra, peste o săptămână.
Biddy și Joe sunt triști că Pip îi va părăsi, dar nici el nu se poate bucura pe deplin de această schimbare.

Capitolul 19

Joe aruncă pe foc contractul lui Pip, eliberându-l de orice obligație. Pip face o lungă plimbare prin ținutul mlaștinilor, se gândește la oamenii sortiți să-și trăiască toată viața acolo și își amintește de ocnașul pe care îl ajutase și care acum poate că era și mort.
Pip o jignește pe Biddy, socotind-o invidioasă pe norocul lui. Se duce apoi la croitor, în oraș. Acesta aproape că nici nu-l bagă în seamă la început.  Omul este informat despre marile speranțe ale lui Pip și vede banii pe care Jagger îi lăsase lui Pip pentru haine și transportul la Londra. Croitorul devine deosebit de servil, demonstrându-i lui Pip puterea banului. Pip mai cumpără și alte lucruri de îmbrăcăminte, uimindu-i pe toți negustorii la care intra cu vestea că îl așteaptă o mare avere.
Când hainele sunt gata, Pip se duce să-și ia rămas bun de la domnișoara Havisham, pe care Pip o bănuiește că ar fi cauza norocului său și că l-ar pregăti pentru Estella. Bătrâna dovedește că știe multe despre marile speranțe ale lui Pip, dar nu spune nimic care să confirme bănuielile tânărului.

Capitolul 20

După o călătorie de cinci ore cu diligența, Pip ajunge la Londra. Se duce și îl așteaptă la birou pe domnul Jaggers, descoperind ce clientelă pestriță avea acesta. Când sosește, tânărul observă că avocatul era foarte precaut, nu voia să știe mai mult decât îi trebuia pentru procese și se ferea să-și ia vreo răspundere în plus sau să aibă o părere personală despre problemele clienților lui. Așa făcuse, de fapt, și în cazul protectorului necunoscut al lui Pip.
Jaggers îi spuse ce venit va avea și că va cumpăra pe credit, iar el îi va achita datoriile, pentru a putea să-i controleze cheltuielile. Până când avea să-l cunoască pe domnul Pocket, urma să locuiască la hanul unde locuia și tânărul Pocket. Wemmick, unul dintre secretarii avocatului, avea să îl conducă chiar atunci la han.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !