22 iunie 2018

MARILE SPERANȚE. Povestire pe scurt (4)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul 13

Pip și Joe se duc la domnișoara Havisham. Băiatului îi e tare rușine cu Joe, mai ales că în spatele domnișoarei Havisham stă Estella și zâmbește răutăcios. Pentru felul în care se purtase acolo, băiatul primește ca răsplata o pungă cu douăzeci și cinci de guinee. Domnișoara Havisham subliniază în cuvinte clare să nu se mai aștepte la altceva.

Împreună cu doamna Joe și cu unchiul Pumblechook, cei doi merg la judecătorie să autentifice actele de ucenic ale lui Pip. Acum, Joe Gargery era nu numai unchiul, ci și stăpânul său.

Capitolul 14

Până când nu mersese în casa domnișoarei Havisham, Pip își prețuise foarte mult căminul, mai ales datorită lui Joe. Acum însă, casa lor i se pare grosolană și n-ar fi vrut ca domnișoara Havisham sau Estella să o vadă.
Nici munca la fierărie nu-i mai place cum îi plăcuse înainte și, dacă muncește totuși cu multă conștiinciozitate, este pentru că Joe însuși muncește în acest fel. Pip tânjește după altceva, dar nici el nu știe după ce anume.

Capitolul 15

După aproape un an de ucenicie, Pip îi spune lui Joe că poate ar trebui să-i facă o vizită domnișoarei Havisham, să-i arate că nu a uitat-o. Joe îi arată că femeia le spusese clar că drumurile lor se despart, dar Pip rămâne la ideea lui.
Băiatul primește de la Joe o învoire de o jumătate de zi, ceea ce îl face să sară la ceartă pe Orlick, lucrătorul angajat al lui Joe. Sora lui Pip aude și intervine și ea, luându-se la ceartă cu Orlick. El îi vorbește urât, ea face o criză de furie și cei doi bărbați se iau la bătaie. Orlick este învins și cei doi par că se împacă.
Pip este primit de domnișoara Havisham și află că Estella era plecată în străinătate. Bătrâna râde de suferința lui și parcă se bucură când îl întreabă dacă simte că a pierdut-o pe fată. Băiatul pleacă cuprins de nemulțumire pentru casa lui, pentru meseria lui, pentru tot.
În oraș, Pip se întâlnește cu domnul Wopsle, care îl reține până noaptea, când pleacă spre casă. Pe drum se întâlnesc cu Orlick, care bătuse cârciumile prin oraș, și aud tunul care vestea că evadase un deținut.
Ajuns acasă, Pip găsește tot satul adunat acolo. Pe când era singură, pe sora lui o izbise cineva în ceafă cu ceva greu și o lăsase fără cunoștință pe jos.

Capitolul 16

Fapta se petrecuse în timp ce Joe fusese la cârciumă. Femeia se afla în bucătărie, cu fața către focul căminului, și cineva o izbise cu un obiect bont și greu în ceafă și în șira spinării. Se găsi pe jos și obiectul, o cătușă de ocnaș, despre care Joe spuse că fusese pilită cu mult timp înainte. Pip își dă seama că era cătușa ocnașului pe care îl ajutase, pilită în mlaștini cu pila pe care i-o dusese el.
Sora lui Pip rămâne în pat, fără putința de a se mișca sau de a vorbi. Cu mâinile tremurând scrie câte un cuvânt, pentru a arăta ce dorește. Cum mătușa domnului Wopsle murise, Biddy vine la casa fierarului și o îngrijește cu pricepere pe soția acestuia. Ea este cea care înțelege ce voia bolnava atunci când desena, aproape zilnic, ceva ca un ciocan: voia să fie chemat din fierărie Orlick și să i se dea de băut.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !