23 iunie 2018

MARILE SPERANȚE. Povestire pe scurt (13)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul 51

Deși bolnav, Pip se duce chiar a doua zi la Jagger, ca să primească confirmarea presupunerilor sale în ceea ce îi privea pe părinții Estellei. Marile speranțe pe care le avusese în legătura cu ea se spulberaseră, și nici el nu știa de ce era așa de important și de grabnic să lămurească aceste lucruri.

La început, domnul Jaggers se preface a nu ști cine este mama Estellei, dar când află că Pip știe chiar și cine este tatăl, trece peste rezervele sale obișnuite. Jagger îi spune pe departe secretul, fără a rosti nume, că, exact la vremea când mama Estellei era judecată pentru crimă, domnișoara Havisham îi ceruse să găsească un copil, o fetiță, pentru adopție. Jaggers îi spusese mamei să renunțe la copil, iar el va face tot posibilul să obțină achitarea ei. Așa se și întâmplase, iar femeia venise după achitare în casa lui ca menajeră.
Și Jaggers și Wemmick îi arată lui Pip că e bine să păstreze secretul, fiindcă aflarea adevărului nu va aduce niciun bine nici mamei, nici tatălui, nici fetei.

Capitolul 52

Cum Pip primise banii pentru Herbert din partea domnișoarei Havisham, se duce la biroul acestuia și achită restul contractului. Clarriker îi spune lui Pip că Herbert, în noua lui calitate de asociat, va pleca să deschidă o nouă sucursală a firmei în Orient.  Pip se bucură, dar se și întristează că prietenul său nu va mai fi alături de el.
Într-o luni dimineață, Pip primește de la Wemmick semnalul mult așteptat, un bilet în care scrie că ar putea pleca miercuri cu Provis.
Cei doi tineri își fac planurile, dar Pip primește mai târziu o scrisoare nesemnată. Era chemat de cineva în baraca de lângă mlaștini, pe locurile lui natale, pentru a primi informații despre unchiul său Provis. Menționarea numelui ocnașului îl face pe Pip să plece în grabă, singur, așa bolnav cum era.

Capitolul 53

În întunericul barăcii, Pip este prins și legat de Orlick. Avea de gând să-l omoare, cum făcuse și cu sora lui. În mintea lui,  Pip îl făcuse pe Joe să îl dea afară de la fierărie și o îndepărtase pe Biddy de el. Orlick, beat, spune că știe cine este Provis și că este în înțelegere cu Compeyson.
Herbert găsește în casă biletul primit de Pip și o ia pe urmele acestuia. Sosește la baracă chiar în clipa în care Orlick se pregătește să îl ucidă pe Pip. Sare și îl salvează, iar Orlick fuge ajutat de întunericul nopții.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !