23 iunie 2018

MARILE SPERANȚE. Povestire pe scurt (11)

roman de CHARLES DICKENS

Capitolul 43

Hotărât să-l scoată din țară pe Provis, Pip vrea să o vadă înainte de plecare pe Estella, de care își legase atât de mult marile speranțe. Se duce la Richmond și află că Estella se afla la domnișoara Havisham, la casa Satis. Mirat, căci tânăra nu mai pornise până acum la drum fără el, Pip pleacă și el acolo.

La hanul Mistrețul albastru, îl întâlnește pe Drummle, care îl lasă să înțeleagă că are strânse legături cu Estella.

Capitolul 44

La domnișoara Havisham, Pip le spune întâi celor două femei că  a descoperit cine este binefăcătorul său necunoscut, dar nu le poate spune cine este, fiindcă nu era taina lui. Tânărul îi spune apoi domnișoarei Havisham că el a înțeles că s-a folosit de faptul că toată lumea credea că ea e binefăcătoarea lui, pentru a-și pedepsi și a-și chinui rudele, dar că Herbert Pocket și tatăl său nu meritau asta, fiindcă erau altfel decât celelalte rude.
Pip îi spune apoi Estellei că o iubește și că domnișoara Havisham s-a folosit de acea taina ca să îl facă să creadă că ea îi era destinată. Estella îi spune însă că a fost formată în așa fel încât să nu poată iubi, apoi că se va căsători cu Drummle. Pip încearcă să o facă să se răzgândească, îi arată că domnișoara Havisham o împinge spre această căsătorie ca să îi facă să sufere pe tinerii, mult mai buni decât Drummle, care o iubeau. Estella rămâne neclintită în hotărârea ei.
Cu sufletul plin de durere, Pip pleacă pe jos înapoi la Londra. Ajunge după miezul nopții și portarul de la intrarea în oraș îi dă un bilet de la Wemmick. Îi scria scurt, fără semnătură, să nu se ducă acasă.

Capitolul 45

Pip se duce la un hotel și pleacă dis de dimineață către casa lui Wemmick, unde acesta vorbea cu totul altfel decât la biroul lui Jagger. Wemmick îi spune că în Australia dispariția ocnașului produsese mare vâlvă. Acum, la Londra, locuința lui Pip era pusă sub supraveghere, așa că trebuia să fie foarte precaut și să nu îl mai viziteze pe Provis. Herbert îl și mutase în altă locuință, închiriată  în casa în care locuiau iubita lui și tatăl acesteia.
Wemmick îl sfătuiește pe Pip să se ducă să-l vadă pe Provis în taină, înainte de a se întoarce acasă, apoi să nu-l mai viziteze până când nu îi va da el de veste. Pip află de la Wemmick și faptul că Compeyson se află și el în Londra.

Capitolul 46

Pip stă până se lasă înserarea, apoi se duce la noua locuință a lui Provis. O cunoaște aici pe Clara, iubita lui Herbert, care habar nu avea cine este, de fapt, Provis.
Cum casa era chiar lângă Tamisa, cei doi tineri stabilesc că se vor plimba mereu cu barca pe acolo, ca să fie lumea obișnuită cu ei. Ținând sub supraveghere ferestrele lui Provis, dacă vor vedea jaluzelele trase, vor ști că este totul în regulă. Când va sosi timpul să se îmbarce ca să plece în străinătate, vor merge chiar cu barca lor, evitând astfel martorii. Herbert, vizitându-și iubita, avea să-i aducă lui Pip vești despre Provis.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !