6 iunie 2018

LETOPISEȚUL ȚĂRII MOLDOVEI (4)

cronică de ION NECULCE

subintitulată de la Dabija-vodă până la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat”

În al doilea an al domniei lui Nicolae Mavrocordat, turcii au hotărât să-l pună crai al leșilor pe Stanislav, în locul craiului August pe care îl sprijineau rușii și creștinătatea. Stanislav promisese în schimb să le dea turcilor cetatea Camenița, bir și roabe. August a aflat și l-a prins pe Stanislav și l-a surghiunit, iar cetatea Camenița a întărit-o. Turcii s-au lăsat de gândul schimbării, dar, ca să nu  rămână chiar păgubași, au hotărât să ia cetatea Hotin.

Anul al treilea al domniei a fost însemnat de faptul că, în Muntenia, a fost mazilit Constantin Brâncoveanul și a fost dus cu toată familia și cu toate slugile la Țarigrad. Acolo, turcii i-au tăiat capul lui și la patru fii ai săi. Doamna lui a stat închisă vreo doi ani, apoi au eliberat-o. Domn al Munteniei a fost pus Ștefan Cantacuzino, dar n-a apucat un an și a fost mazilit. În locul lui l-au pus pe Nicolae Mavocordat, iar în Moldova, în locul lui Nicolae Mavrocordat,  l-au pus pe Mihai-Vodă.
După vreo douăzeci de ani, în Moldova domnea Constantin Mavrocordat, fiul lui Nicolae Mavrocordat. Birul către turci crescuse cam de trei ori, dările în țară crescuseră și ele. Domnii Moldovei jinduiau la tronul Munteniei, iar cei ai Munteniei la tronul Moldovei. Letopisețul Țării Moldovei ne arată că, tot pe atunci, au bătut război nemții cu francezii, iar apoi rușii cu suedezii, fiecare sprijiniți și de alte neamuri.
Așa a ajuns Grigore Ghica la tronul Moldovei, venind de pe cel al Munteniei. În Muntenia tăbărâseră turcii și făcuseră prăpăd, spărseseră Mitropolia de la Târgoviște luând averile boierilor, apoi ajunseseră la București.
De la 1741, a revenit pe tronul Moldovei Constantin Mavrocordat. Ca să poată primi ajutor, el a închinat mânăstirea Hangul la patriarhia Alexandriei. Mai târziu a închinat la Sfântul Mormânt al Domnului Isus Hristos mânăstirile Tazlău, Cașin, Soveja și Pobrata.

Sfârșitul povestirii pe scurt a ”Letopisețului Țării Moldovei”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !