2 iunie 2018

GURA SATULUI. Povestire pe scurt (2)

nuvelă de IOAN SLAVICI

Gura satului se porni ca niciodată înainte, spunând și ce fusese și ce nu fusese în pețitul Martei. Toți se bucurau că avea să aibă loc nunta pe care o așteptau demult, între o fată și un fecior așa de potriviți.

Părinții Martei, însă, sufereau că are să le plece fata din casă. Marta, la rândul ei, parcă se bucura de viața nouă care o aștepta, parcă se și temea. Când și când, chipul lui Miron apărea în sufletul ei și atunci se simțea tare fericită. Începu să-și dorească să se amâne logodna.

Cu o seară înainte de logodna, Marta se așeză gânditoare pe o laiță în fundul grădinii. Auzi cântecul din fluier al lui Miron și se duse la el. Își mărturisiră iubirea și deznădejdea; Marta ar fi voit să rămână cu el, dar Miron îi spuse că l-ar face de rușine pe tatăl ei, l-ar băga în gura lumii. Se despărțiră, iar Miron, când plecă, își frânse fluierul și îl aruncă.

IV

În dimineața logodnei, Safta și Mihu își mărturisiră unul altuia supărarea că le pleacă fata din casă. Safta îi spuse lui Mihu că Marta ar vrea să se amâne logodna, iar Mihu plecă spre biserică și mai supărat. În drum se întâlni chiar cu Cosma, tatăl lui Toader, tocmai când trebuiau să treacă peste Pârâul Corbului, pe o punte făcută de Mihu. Puntea era cam îngustă și cei doi, la întâlnire, nu putură să treacă unul de altul. Unul sări în stânga, celălalt în dreapta, dar Cosma îi reproșă lui Mihu că a făcut prost puntea. De aici, își reproșară unul altuia că trebuia ca unul să-i dea celuilalt întâietate și apoi trecură mânioși fiecare pe drumul lui, priviți și ascultați de femeile care bufniseră în râs.

V

Până după-amiază, gura satului vorbea despre cearta dintre Mihu și Cosmin. Unii ziceau că din pricină că Toader s-ar fi întâlnit vineri cu Anica Podarului la portiță și Safta ar fi aflat. Alții, dimpotrivă, spuneau că Marta ar fi fost în dragoste cu Miron, că Simina ar fi aflat, l-ar fi trimis pe Cosma să meargă la Mihu și să-i spună că nu o mai vor pe Marta. Tocmai atunci s-au întâlnit pe punte și s-au certat.
În acest timp, Toader era vesel că scăpase de însurătoarea cu aceea pe care nu o voia, Marta îi mărturisea mamei iubirea pentru Miron, iar Miron cutreiera munții cu gândul la Marta.

* * *

Urmează Gura satului (3)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !