8 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (9)

roman de CHARLES DICKENS


17. O întâlnire neaşteptată


David Copperfield îi scrisese de la bun început lui Pegotty şi îi povestise prin ce trecuse. Adunase banii pe care i-i dăruia mister Dick şi îi trimisese jumătatea de coroană pe care i-o împrumutase.
Pegotty îi dădu şi ea veşti. Toată lumea era sănătoasă şi mister Barkis era un soţ bun. Murdstone vânduse toate mobilele din casa părintească a lui David  şi plecase de acolo, urmând să  vândă şi casa. A fost o surpriză neplăcută pentru David, care avu impresia că a murit şi casa, ca și părinţii lui.
Mătuşa şi mister Dick veneau pe rând să îl viziteze pe David. Odată, mister Dick îi povesti că într-o seară, un om le ieşise în cale şi mătuşa leşinase. Mai târziu, văzuse cum mătuşa i-a dat bani acestui om  la gardul grădinii.
Invitat cu insistenţă de Uriah Heep, David se duse la el acasă, să ia ceaiul cu el şi cu mama lui. Cei doi îl traseră de limbă pe David, care nu scăpă până nu spuse totul despre el şi ai lui, ba chiar şi despre vinul pe care îl bea cam des mister Wickfield. Cum stăteau ei aşa, cu uşa camerei deschisă la stradă, trecu pe acolo mister Micawber. A fost o mare surpriză.
Mister Micawber intră şi îl salută călduros. Era împreună cu missis Micawber şi îl duse la ea ca să-i facă o surpriză. Missis Micawber se bucură mult să îl vadă pe David. Se plânseră că nu au bani, dar apoi îl poftiră pe David Copperfield la o masă îmbelşugată.

18. Privire retrospectivă

David face o retrospectivă a adolescenţei sale. Îşi aminteşte că la şcoală izbutise să îi întreacă pe mulţi, apoi devenise chiar fruntaşul şcolii.
Se îndrăgostise de miss Shepherd, elevă de pension pe care o adora. Fusese cuprins de fiori când îi atinsese mănuşa la şcoala de dans. Îi dăruise nuci şi portocale şi biscuiţi şi chiar o sărutase odată. Dar apoi miss Shepherd îl preferase pe mister Jones şi dragostea lor s-a stins.
Mica retrospectivă a lui David continuă cu episodul ucenicului măcelar. Acesta, împreună cu alţi ucenici, nu sufereau elevii. David şi câţiva colegi de-ai lui  avuseseră o confruntare cu grupul ucenicilor, din care ieşiseră bătuţi. Agnes îl îngrijise şi stătuse alături de el. Agnes nu mai era nici ea o fetiţă, ci devenise o tânără femeie.
La nici 17 ani David se îndrăgostise din nou, de data aceasta de o frumoasă femeie de 30 de ani. Dansase cu ea la un bal şi fusese fericit. Aflase apoi că se mărită cu un bătrâior,  negustor de hamei. Îşi uitase necazul bătându-l măr pe ucenicul măcelar !

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !