8 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (7)

roman de CHARLES DICKENS

13. Urmările hotărârilor mele

După ce obosi de atâtea emoţii şi atâta alergătură, David Copperfield se opri şi îşi vându pe mai nimic jiletca la un negustor de vechituri. Porni apoi spre fosta lui şcoală şi dormi sub cerul liber, ca un vagabond, într-o claie de fân de lângă zidul şcolii.
Dimineaţă porni mai departe spre mătuşa lui, mâhnit că din şcolar ajunsese, fără voia lui, un biet vagabond.
Merse până seara, ferindu-se de orice vagabond cu mutră fioroasă întâlnit în cale. Ca să aibă cu ce să cumpere pâine îşi vându într-un orăşel şi surtucul. Pe drum întâlni un căldărar care îi ceru bani. Aflând că nu are, îi smulse batista pe care şi-o legase la gât. De frică, David Copperfield,  se ascunse ori de câte ori  văzu oameni pe drum.
După zile de mers, David ajunse la Dover. Chiar dacă îi era frică de oameni, întrebă pe unul şi pe altul dacă nu ştiau unde stă mătuşa lui. Văzându-l jerpelit ca un vagabond, oamenii îi răspunseră în bătaie de joc. Doar un birjar cumsecade îl îndrumă şi, în sfârşit, David Copperfield ajunse la casa unde locuia mătuşa, împreună cu o slujitoare şi cu mister Dick.
Mătuşa tocmai ieşea în curte, să grădinărească. Lui David îi era cam frică de ea. Mama şi Pegotty îi povestiseră cum se purtase ea în ziua în care venise el pe lume. Îi spuse, plângând, cine era şi cum ajunsese acolo. Mătuşa îl duse în casă şi îi chemă pe mister Dick şi pe Janet, slujitoarea. Îl spălară şi îl hrăniră pe David, apoi acesta adormi, înfofolit de mătuşa în două-trei şaluri mari.

14. Mătuşa decide ce să facă cu mine

A doua zi, mătuşa îi spuse lui David că îi scrisese lui mister Murdstone şi acesta urma să vină să îi hotărască soarta. Acesta sosi în ziua următoare, împreună cu sora lui.
Mătuşa era o femeie straşnică şi nu îi fu frică de ameninţările celor doi. Le spuse că ştia ce soartă crudă avusese mama lui David, căreia îi zdrobiseră sufletul. Ştia şi cum se purtaseră cu nepotul ei. Mister Murdstone îl ceru pe David şi spuse că, dacă nu vine acum, nu îl va mai primi niciodată în casa lui. Întrebat de mătuşa, David o rugă fierbinte să îl lase să stea la ea.
Mătuşa hotărî să îl oprească pe David Copperfield la ea şi îi goni pe cei doi tirani din casa ei. Ea şi mister Dick aveau să îi fie tutori, iar pe David avea să îl cheme Trotwood Copperfield. Odată cu numele, băiatului i se schimbă şi soarta.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !