8 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (2)

roman de CHARLES DICKENS


3. Se întâmplă o schimbare

David Copperfield porni la drum cu Pegotty spre Yarmouth, unde trăia familia acesteia. După un drum lung şi întortocheat, ajunseră pe malul mării, la un barcaz ce fusese transformat în casă  de locuit. Era casa fratelui lui Pegotty, un om cu suflet mare. Cu el locuiau doi nepoţi ai săi, Ham şi Emily, rămaşi amândoi fără familii, şi missis Gummidge, văduva unui tovarăş al său de muncă.

David se împrieteni cu Emily. Îşi petrecu mai tot timpul împreună cu ea, pe ţărmul mării sau plimbându-se pe câmp. Seara, cei doi copii  stateau de vorbă, aşezaţi pe o lădiţă, iar cei ai casei îi priveau cu mult drag.
După două săptamâni se întoarseră acasă. Aici, pe David Copperfield îl aştepta o mare surpriză. În lipsa lui se petrecuse o mare schimbare. Mama lui se căsătorise cu mister Murdstone, care devenise stăpânul casei, mai mult, un tiran. David primise o altă cameră, departe de dormitorul mamei, iar în cuşca din curte, goală până atunci, stătea un câine mare, negru şi fioros, ca stăpânul cel nou al casei.

4. Cad în dizgraţie

Lui David Copperfield nu îi aduse nici un bine această schimbare. Mister Murstone o îndepărtă pe mama lui de el. Sosi şi sora lui, miss Murdstone, care îi semăna perfect. Amândoi îşi impuseră voinţa în casa mamei lui David, care nu mai avea nici un cuvânt de spus.
David învăţa acasă, cu mama lui. Mister Murdstone şi sora lui începură să asiste la lecţii. David învăţase cu multă uşurinţă pe când erau numai ei doi. Acum, prezenţa celor doi tirani îl intimida şi nu mai putea sa reţină mare lucru. Ei îl certau cu răutate şi atunci copilul nu mai reuşea deloc să ţină minte ceea ce citea. Dacă mama încerca să intervină, era certată şi ea că nu se poartă cu fermitate. La ei, fermitate însemna tiranie.
Nici la joacă nu mai era lăsat băiatul. Singura lui plăcere rămăsese să citească din cărţile rămase de la tatăl său. David Copperfield citea Tom Jones, Don Quijote, Gil Blas, Robinson Crusoe, apoi îşi închipuia că este eroul principal. În rest, devenise posac şi încăpăţânat, mai ales că mama nu mai era lăsată deloc cu el de cei doi tirani, fiindcă nu se purta cu el cu destula fermitate.
Într-o dimineaţă mister Murdstone îl bătu cu biciul pentru că se încurcase la lecţie. David, neputincios, îl muşcă de mână pe tiran, dar apoi luă o bătaie soră cu moartea. Fu pedepsit apoi să stea cinci zile la arest în camera lui. Avea voie să iasă în grădină doar o jumătate de oră pe zi.
În ultima seară a pedepsei, pe când stătea încuiat în camera lui, veni Pegotty şi îi spuse prin gaura cheii că a doua zi îl vor trimite la o şcoală cu internat, lângă Londra. Dimineaţa, David fu urcat cu bagajele într-o haraba, după ce mama lui îşi luase rămas bun în puţine cuvinte, în prezenţa celor doi tirani.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !