20 iunie 2018

COLIBA UNCHIULUI TOM. Povestire pe scurt (7)

roman de HARRIET BEECHER-STOWE

19. Domnișoara Ophelia continuă să se instruiască

După câteva zile, sosește vestea că Prue murise, biciuită și zăvorâtă de stăpâni în pivniță. Aceasta declanșează o nouă discuție despre sclavie între domnișoara Ophelia și Saint Clare. Verișoara se îngrozește și se revoltă împotriva sistemului care permite ca oamenilor să li se facă așa ceva. Vărul socotește că orice intervenție este inutilă și că nu poate decât să închidă ochii, deși nu este de acord cu ceea ce se întâmplă.
Sclavia intrase în obiceiurile celor puternici demult și ei exploatau pentru profituri importante oamenii reduși la munca fizică și la o viață de animal.
Marie, însă, vorbind de spre obiceiul de a bea al lui Prue, spune că nenorocirile nu sunt o scuză și că nu îi e milă de sclavi. Soțul ei povestește despre un sclav care, din rebel, devenise atât de blând încât rupsese actele de eliberare. Și asta numai pentru că stăpânul se purtase omenește cu el. La rândul său, sclavul îi salvase viața, îngrijindu-l fără odihnă când se îmbolnăvise de holeră. Saint Clare se făcuse bine, dar sclavul luase și el boala și murise. Eva aude și ea această povestire și este peste măsură de impresionată, îngrijorându-l pe tatăl ei.
Prietenoasă cum era, Eva îl ajută pe Tom să-i scrie o scrisoare nevestei sale. Noroc că îi vede Saint Clare și transcrie el scrisoarea, căci nici Tom, nici Eva nu știau să scrie prea bine.

20. Topsy

Într-o zi, Saint Clare îi aduce în dar verișoarei sale o fetiță neagră de opt-nouă ani. Topsy fusese cumpărată special pentru domnișoara Ophelia ca să aplice în practică ideile sale despre educație. Totodată, Saint Clare o scăpase din mâinile stăpânilor săi care țineau un birt și care o băteau tot timpul pe fetiță.
Domnișoara Ophelia, ca și negrii din casă, nu este prea încântată de această nouă cumpărătură. Sentimentul datoriei este, însă, foarte puternic la ea. Întâi îi face baie fetiței și descoperă umflăturile și vânătăile, urme lăsate de bătăile repetate. Îi tunde părul și o îmbracă frumos. Încearcă să afle câte ceva despre ea, dar Topsy nu știa nici câți ani are, nici cine fusese mama ei, nici unde s-a născut, spre uimirea domnișoarei Ophelia. Jane, servitoarea care o ajutase să-i facă baie fetiței, îi explică faptul că fetita fusese cumpărată ieftin când fusese mică de tot, apoi fusese crescută de negustorul de sclavi împreună cu alți copii, ca să fie apoi vânduți.
Domnișoara Ophelia o învață pe Topsy cum să-i deretice dormitorul, dar fetita folosește prilejul ca să-i fure niște mărunțișuri. Prinsă cu furtișagul, ea se încurcă în minciuni și îi arată domnișoarei Ophelia de ce treabă grea se apucase.
Deși este sfătuită să o bată, domnișoara Ophelia nu se atinge de Topsy și se străduiește să o învețe să coasă și să citească. Fetița prindea repede totul, și, câteva zile făcea treabă bună, dar apoi se plictisea și făcea o dezordine de nedescris. Ia și o bătaie, dar îi declară educatoarei sale că bătaia ei n-ar fi omorât nici un țânțar. Duminica, domnișoara Ophelia o învață pe Topsy Catehismul. Fetița înțelege  sau pronunță greșit cuvintele mai grele, spre marea distracție a lui Saint Clare.

21. Kentucky

La ferma din Kentucky unde se afla coliba unchiului Tom, domnul și doamna Shelby stau de vorbă. Doamna Shelby povestește că Tom i-a scris lui Chloe și că a nimerit la o familie foarte cumsecade. Totuși, e nerăbdător să se întoarcă și vrea să știe când vor avea bani pentru răscumparare. Domnul Shelby, însă, nu știe, căci este încurcat în datorii.
Fostul stăpân al lui Tom crede că e mai bine ca sclavul să se împace cu situația și să-și ia altă nevastă, fiindcă nu își va putea ține făgăduiala. Doamna Shelby simte că trebuie să-și țină cuvântul față de Tom și Chloe și vrea să dea lecții de muzică pentru a mai câștiga niște bani.
Fără să știe de discuția stăpânilor, Chloe îi dă doamnei Shelby ideea să o închirieze la o cofetărie în Louisville. Banii pe care i-ar încasa pentru ea, ar putea servi la rascumpararea lui Tom. Chloe capătă încuviințarea stăpânei.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !