21 iunie 2018

COLIBA UNCHIULUI TOM. Povestire pe scurt (15)

roman de HARRIET BEECHER-STOWE

40. Martirul

Fuga celor două femei îl înfurie groaznic pe Legree. El vede tresărirea lui Tom când se află vestea, vede că Tom nu pornește și el în urmărirea fugarelor împreună cu ceilalți. Se întoarce dezamăgit din urmărire și hotărăște în sinea lui ca, dacă nici a doua zi nu le găsește, să-l supună pe Tom la chinuri până îl supune sau până moare.

A doua zi, cele două femei văd din pod cum Legree și oamenii lui pleacă iar în urmărire și cum se întorc dezamăgiți. Tom este adus înaintea stăpânului. Știe planul de evadare și unde se află cele două, dar este hotărât să moară ca un martir decât să le dea de gol. Chiar așa îi și răspunde lui Legree, când acesta îi cere să spună tot ce știe despre fugare.
Legree poruncește lui Sambo și lui Quimbo să îl zdrobească pe Tom în bătaie. Când Tom este pe cale de a muri, cei doi își cer iertare de la el, iar Tom îi iartă cu ultimele puteri.

41. Stăpânul cel tânăr

Două zile mai târziu, George Shelby ajunge la casa lui Legree. Scrisoarea domnișoarei Ophelia ajunsese la familia Shelby, dar Tom fusese vândut deja și dus pe Râul Roșu. Între timp domnul Shelby, tatăl lui George, murise. George și mama lui fuseseră ocupați un timp cu afacerile succesiunii. Abia după mult timp George dăduse de urma lui Tom, iar acum ajunsese la Legree.
George află de la Legree că Tom zăcea pe patul de moarte. Se duce în coliba unchiului Tom și acolo îi aduce muribundului bucuria că nu fusese uitat de ai lui. Îl roagă să nu-i spună lui Chloe cum îl găsise, apoi moare. Legree îl lasă pe George să îl îngroape pe Tom unde și cum dorește. George jură la mormântul bietului sclav că, începând din acea clipă, va lupta din toate puterile lui pentru ca sclavia să dispară din țara lui.

42. Poveste adevărată cu fantome

Sclavii șoptesc într-una pe la colțuri că o fantomă coboară mereu din pod și umblă prin casă. Zvonurile ajung la urechile lui Legree, care bea din ce în ce mai mult, mai ales după ce primește vizita fantomei într-o noapte.
În scurt timp, Legree cade la pat. Lângă patul lui, noaptea apare din când în când fantoma, care îl cheamă, îmbolnăvindu-l și mai mult, de spaimă și de furie. Într-o noapte, negrii văd două fantome albe părăsind casa și îndreptându-se spre drum.
Cassy și Emmeline ajung în oraș, unde se dau drept o doamnă creolă și camerista ei. Se urcă pe vaporul pe care se îmbarcase și George Shelby. George o tot privește pe Cassy, fiindcă figura ei îi amintește nelămurit de cineva. Cassy îl văzuse din pod când venise la Legree și are încredere în el să-i povestească totul și să-i ceară ajutorul.
Pe vapor, George face cunoștință și cu o altă doamnă, De Thoux. Aceasta întreabă despre George Harris și este foarte mulțumită când aude că a fugit și acum e liber, în Canada. Era sora lui și fusese eliberată de cel care o cumpărase. Acesta se căsătorise apoi cu ea. Murise de curând, iar doamna De Thoux venise în Kentuky să încerce să își elibereze fratele. În prezența lui Cassy, George povestește că fratele doamnei De Thoux era însurat și avea un copil. Vorbește despre Eliza, cumpărată cu bani grei pentru frumusețea ei. Cassy întreabă cum îl chema pe fostul ei stăpân și, când află numele aceluia, leșină. Eliza Harris era fiica ei.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !