21 iunie 2018

COLIBA UNCHIULUI TOM. Povestire pe scurt (14)

roman de HARRIET BEECHER-STOWE

38. Biruința

Tom este trimis din nou la cules bumbac, deși rănile încă nu i se vindecaseră. El vine noaptea amețit de oboseală și nu mai poate nici să deschidă Biblia, darămite să mai citească din ea. Într-o seară, tocmai când băga Biblia neputincios în buzunar, oftând adânc, îl surprinde Legree.

Stăpânul îi spune să arunce cartea în foc și să i se alăture. Tom refuză din nou, iar Legree pleacă furios, amenințându-l că se va ține de capul lui până când va face cum vrea el.
Deznădăjduit, fără nici o speranță că i se va schimba viața, Tom are o puternică criză sufletească. Credința lui în Dumnezeu și gândul la patimile lui Isus îl ajută să obțină biruința, să iasă din această criză întărit, așteptându-și sfârșitul liniștit, cu credința că  în Viața de Apoi îl aștepta fericirea.
A doua zi, Tom pleacă la muncă vioi, cu capul sus, stârnindu-i lui Legree bănuiala că s-a hotărât să fugă. Îl ține tot timpul sub observație pe Tom, dar acesta își vede liniștit de treabă. În plus, îi ajută cât poate de mult pe ceilalți sclavi, mai slabi decât el. Cum aceștia nu cunoșteau Biblia, Tom le vorbește despre Isus de câte ori poate, stârnind mânia lui Legree, care nu îngăduia rugăciunile și imnurile religioase.
După ce a trecut un timp, într-o noapte, când toți sclavii din coliba unchiului Tom adormiseră, Tom este chemat de Cassy afară. Disperata femeie îi spune că i-a pus lui Legree prafuri de dormit în rachiu și că ea nu are putere în brațe, așa că îl roagă pe el să îl omoare pe stăpân, apoi să fugă cu toții. Să găsească o insulă în mlaștini și să trăiască acolo. Tom nu vrea să facă așa ceva și o convinge pe Cassy să nu o facă nici ea. Totuși, o sfătuiește să se gândească dacă nu ar putea fugi numai ea, împreună cu Emmeline.

39. Stratagema

Legree închisese în podul casei cândva o negresă care îl înfuriase. O chinuise acolo până când femeia murise. De atunci negrii spuneau că se aud de acolo blesteme, lovituri și gemete deznădăjduite și aveau o teamă superstițioasă de acest loc. Până la urmă, toată lumea ocoli scara către pod, ba chiar și culoarul în care se afla scara. Știind toate acestea, Casy se gândește la o stratagemă.
Camera lui Cassy se afla chiar sub pod. Într-o zi, Cassy își mută dormitorul în altă cameră, departe de prima. Legree o întreabă mirat de ce s-a mutat, iar ea îi spune că o deranjau zgomotele care se auzeau noaptea din pod. Legree este puternic impresionat, dar nu spune nimic. După câteva zile, o întreabă pe Cassy dacă ea crede în strigoi, iar ea îi dă de înțeles că o fantomă coborâse din pod în odaia ei și o speriase. Noaptea, Cassy se duce în pod și duce hrană și haine, pregătindu-se pentru evadare. Ziua, femeia îl bagă în sperieți pe credulul Legree, ca pe unul lipsit de minte și de educație.
Cassy și Emmeline se prefac că fug către mlaștini. Când toți se duc să le caute, cele două se întorc în casă. Cassy ia o sumă de bani din biroul lui Legree, apoi femeile urcă pe furiș în pod. Până aici, stratagema reușise.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !