21 iunie 2018

COLIBA UNCHIULUI TOM. Povestire pe scurt (12)

roman de HARRIET BEECHER-STOWE

34. Povestea mulatrei

Noaptea, târziu, Tom zace, plin de sânge, pe podeaua unei magazii de bumbac părăsite. Cassy vine și îi îngrijește rănile atât cât poate, apoi îi spune să se dea bătut, fiindcă acolo nu era nimeni care să facă dreptate. Nici sclavii nu meritau să se sacrifice pentru ei, fiindcă s-ar întoarce împotriva lui oricând. Totuși, Tom vrea să reziste și nu vrea să păcătuiască.


Cassy îi spune că nu au nici o speranță și îi povestește viața ei. Mama ei fusese sclavă, dar tatăl ei, stăpânul, fusese un alb care își crescuse fata în lux, o trimisese la mânăstire să învețe muzica, franceza, broderia și multe altele. Voise să își elibereze fata, dar, când Cassy împlinise paisprezece ani, el murise pe neașteptate. Cassy fusese trecută în inventar și a fost vândută unui tânăr domn, Henry, care o plăcea și pe care ea îl iubea. Au trăit amândoi timp de șapte ani, ca soț și soție, deși el nu a eliberat-o și nu a luat-o în căsătorie.  Au avut doi copii, pe Henry și pe Eliza.
A venit însă în vizită la ei un văr de-al lui. A început să-l ducă prin localuri și tripouri, i-a făcut cunoștință cu o femeie care l-a înstrăinat de Cassy. L-a determinat să se îndatoreze chiar la el, apoi i-a cerut să-i vândă pe Cassy și pe copii ca să-l ierte de datorii. Și i-a vândut.
Cassy a fost forțată să trăiască cu noul ei stăpân, căci acesta o amenința că îi vinde copiii. Până la urmă, însă, acesta tot i-a vândut, iar după vreo două săptămâni a pus-o în vanzare și pe mama lor.
Pe Cassy a cumpărat-o un om cumsecade, căpitanul Stuart. Ea i-a vorbit despre copii și el a încercat să-i găsească și să-i răscumpere, dar nu a reușit. A făcut și cu el un copil, dar acesta a murit în condiții de nepovestit. Stuart a murit pe neașteptate, de holeră, și Cassy a fost iar pusă în vanzare. A trecut așa din stăpân în stăpân până a ajuns în casa lui Legree. Avusese o poziție privilegiată, dar acum Legree adusese o copilă de cincisprezece ani, pe Emmeline, ca să o înlocuiască.

35. Amintirile

Când  Legree o adusese pe Emmeline, Cassy se certase rău cu el, voind să-i ia apărarea fetei. El o amenințase că o va trimite la muncă pe plantație, iar ea se dusese, ca să-i demonstreze că nu o sperie această amenințare. Acum, Cassy revine în casă, dorind să-i îndulcească soarta lui Tom.
În timp ce Cassy și Legree vorbesc, vine Sambo și aduce stăpânului o mică legătură, găsită la gâtul lui Tom. În ea se afla un dolar de argint, pe care i-l dăruise George Shelby, și șuvița de păr a Evei. Șuvița de păr îi amintește de șuvița de păr rămasă de la mama sa. El se purtase rău cu ea, îi vorbise urât și o lovise, dar înainte de a muri, femeia îi trimisese o scrisoare în care îl ierta și îl binecuvânta și o șuviță de păr. Turbat, bărbatul aruncase în foc scrisoarea și șuvița de păr, iar ceea ce se întâmplase acum îi redeșteptase amintirile.
Înebunit de amintiri și de spaima de blestem, Legree îi cheamă pe Sambo și pe Quimbo și pornesc un chef sălbatic.

* * * 

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !