24 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (8)

roman de ALEXANDRE DUMAS


Volumul I


Capitolul XXI Contesa de Winter

Pe drum, d'Artagnan îi povestește ducelui de Buckingham cum a reușit să ajungă din Franța în Anglia, cu ajutorul prietenilor săi, cei trei muschetari.
Ajunși la palat, Buckingham aduce colierul cu eghileți și descoperă că lipsesc doi. Își dă seama că îi fuseseră tăiați de contesa de Winter, o iscoadă a cardinalului, la balul de la Windsor.
Aflând că în cinci zile regina Franței trebuie să poarte bijuteria la bal, ducele dă ordin să nu mai plece spre Franța nici un vas din porturile Marii Britanii, spre a o împiedica pe contesa de Winter să trimită cardinalului cei doi eghileți. Îl cheamă pe giuvaergiul său și plătește o sumă uriașă pentru ca acesta să facă doi eghileți cu diamante întocmai ca și ceilalți.
În două zile, eghileții sunt gata. D'Artagnan pleacă spre Franța, cu un vas indicat de duce, apoi pe un drum pe care se aflau hanuri ținute de oamenii lui. La Paris, află de la domnul de Tréville că la Luvru face de gardă tocmai compania lui și se duce și el acolo.

Capitolul XXII Baletul Merlaison

A doua zi avea loc balul de la primăria din Paris. Oaspeții încep să sosească încă de pe la ora șase seara. La miezul nopții apare regele, apoi sosește regina, fără a purta eghileții cu diamante. Regele îi reproșează acest lucru, iar regina îi spune că va trimite să-i fie aduși. Se duc fiecare către camera în care urma să-și pună costumele de bal.
Când apare regele, cardinalul Richeliu îi dă o cutie în care se aflau cei doi eghileți, care totuși ajunseseră la el, și îi spune regelui să o întrebe pe regină de ce are numai zece. Apare și regina, începe și baletul Merlaison, în timpul căruia regele nu poate număra eghileții prinși  pe umărul stâng al reginei.
La terminarea baletului, regele îi dă reginei cutia cu cei doi eghileți. Regina pare foarte mirată și spune că atunci va avea paisprezece, nu doisprezece. Regele îi numără pe cei de pe umărul reginei și vede că sunt doisprezece, câți îi dăruise el. Mirat, îi cere o explicație cardinalului, care spune că voise să-i dăruiască reginei cei doi eghileți, dar nu îndrăznise.
D'Artagnan este dus de doamna Bonacieux într-o cameră întunecoasă. Printre faldurile unei perdele, regina îi întinde mâna, el o sărută și mâna îi lasă în dar un inel. Doamna Bonaciux îl trimite pe tânăr acasă, unde va găsi o scrisoare cu ora și locul în care se vor întâlni.

Capitolul XXIII Întâlnirea

Acasă, tânărul găsește scrisoarea. Constance Bonacieux îl chema la întâlnire la ora zece seara, în fața unei anumite case.
Până la ora întâlnirii, d'Artagnan merge la domnul de Tréville. Acesta îi povestește că, la bal, regele și regina se arătaseră foarte fericiți, în schimb cardinalul fusese posac și plecase devreme. Tréville înțelesese că tânărul are o legătură strânsă cu bucuria regelui și reginei și cu indispoziția cardinalului. Îl previne, deci, să se ferească de cursele cardinalului și îl sfătuiește să vândă inelul primit de la regină și să părăsească chiar în seara aceea Parisul, ca să vadă ce se întâmplase cu prietenii lui, cei trei muschetari. D'Artagnan spune că va pleca a doua zi, fiindcă în seara aceea avea o întâlnire.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !