24 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (7)

roman de ALEXANDRE DUMAS


Volumul I


Capitolul XVII Căsnicia Bonacieux

Regele este intrigat că Richelieu insistă ca regina să poarte la serbare colierul cu eghileți și se duce să încerce să afle de la regină despre ce este vorba. Îi reamintește să poarte podoabele la bal, iar regina se arată, fără voia ei, foarte tulburată. E și mai tulburată când află că Richeliu îi dăduse regelui ideea ca ea să poarte această bijuterie.

După plecarea regelui, regina izbucnește în plâns. Dintr-o cameră alăturată intră doamna Bonacieux, care auzise totul. Ea îi propune reginei să îl trimită în taină pe soțul ei la Londra, la lordul Buckingham, cu o scrisoare prin care să-i ceară colierul. Ana de Austria scrie repede scrisoarea și o dă femeii.
Acasă, doamna Bonacieux descoperă cu groază că soțul ei devenise un slujitor credincios al cardinalului. Nu îi mai încredințează scrisoarea, dar Bonacieux bănuiește că este un secret a reginei și fuge la cardinal să-l informeze.

Capitolul XVIII Iubitul și soțul

Nici nu pleacă bine Bonacieux și coboară d'Artagnan, care auzise totul prin gaura din parchet. Tânărul se oferă să ducă el scrisoarea la Londra, femeia nu prea are încredere, el o asigură de iubirea, de onoarea și de curajul lui, ea cedează până la urmă și îi spune ce misiune va avea. Femeia îi dă pentru cheltuielile de călătorie o pungă plină cu bani, pe care domnul Bonacieux o primise de la cardinal, așa că d'Artagnan urmează să o salveze pe regină cu banii cardinalului.
Sosește Bonacieux însoțit de contele de Rochefort. Tânărul și femeia urcă la d'Artagnan și aud de acolo discuția celor doi. Bonacieux crede că nevasta lui s-a întors la Luvru, iar Rochefort îl ceartă că n-a luat scrisoarea. Bonacieux promite că se duce la Luvru și ia scrisoarea, apoi Rochefort pleacă. În scurtă vreme iese și Bonacieux, urlând că l-au călcat hoții, fiindcă descoperise lipsa pungii cu bani.

Capitolul XIX Plan de luptă

D'Artagnan se duce la domnul de Tréville și obține promisiunea că îl va ajuta să primească cincisprezece zile de concediu de la domnul des Essarts. Auzind că tocmai cardinalul este acela care dorește ca misiunea să nu izbutească, domnul de Tréville îl sfătuiește să plece chiar în acea noapte și să îi ia în călătorie și pe cei trei muschetari și le dă și lor concediu.
Cei trei muschetari sunt uimiți când primesc hârtiile prin care sunt înștiințați că au concediu cincisprezece zile. Sunt și mai uimiți când află că vor pleca la Londra, că probabil vor fi atacați de oamenii cardinalului și că trebuie să facă orice pentru ca scrisoarea aflată în buzunarul lui d'Artagnan să ajungă la destinație.
Cei patru se înarmează bine, își înarmează și valeții, împart banii lui Bonacieux între ei și pornesc la drum.

Capitolul XX Călătoria

În călătorie se întâmplă cum prevăzuse d'Artagnan. La un han, Porthos e provocat la duel și rămâne acolo să se bată. După altă bucată de drum, niște așa-ziși lucrători îi atacă și îl rănesc pe Aramis, care rămâne cu valetul lui la ușa unei cârciumi. Mai departe, la un han, Athos vrea să plătească, e acuzat de hangiu că plătește cu bani falși și patru vlăjgani înarmați se reped asupra lui. Înțelegând că este o cursă, Athos îi strigă lui d'Artagnan să fugă.
Rămas numai cu Planchet, valetul său, d'Artagnan ajunge cu ultimele puteri în portul Calais. Aici află că trebuie să aibă un permis semnat de cardinal pentru a se îmbarca. Provoacă un gentilom, contele de Wardes,  care avea acest permis, îl rănește grav și îi ia permisul, îmbarcându-se în ultima clipă. La Londra ajunge la palatul Buckingham, dar ducele era la Windsor, la vânătoare, cu regele Angliei. D'Artagnan încalecă iar, împreună cu valetul ducelui, și ajunge, în sfârșit, la Windsor. Lordul Buckingham citește scrisoarea Anei de Austria și pornește într-un suflet înapoi spre Londra împreună cu d'Artagnan.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !