roman de ALEXANDRE DUMAS
Volumul I
Capitolul XIV Omul din Meung
Bonacieux se trezește în fața unui bărbat cu părul cărunt, deși doar de vreo treizeci și șapte de ani, subțire, dar cu o înfățișare de războinic și o privire pătrunzătoare. Îi spune bărbatului că soția lui zicea că prezența ducelui de Buckingham la Paris e urmarea uneltirilor cardinalului care vrea să o compromită pe regină.
Afirmația lui Bonacieux îl scoate din sărite pe bărbat și Bonacieux înțelege de ce, când îl aude pe un ofițer adresându-i-se bărbatului cu ”eminența-voastră”. Bărbatul era chiar cardinalul Richelieu.
Apare și omul care furase scrisoarea lui d'Artagnan și nevasta lui Bonacieux, omul din Meung. Era contele de Rochefort, omul cel mai de încredere al lui Richelieu. Bonacieux este scos în anticameră, iar Rochefort îl informează pe cardinal ce aflase de la o doamnă de onoare a reginei, spioana lor. Regina se văzuse cu Buckingham și îi dăduse caseta în care se afla colierul cu eghileți (un fel de ciucuri) cu diamante pe care nici nu îl purtase încă.
Cardinalul cere să fie adus din nou Bonacieux, îi întinde mâna și îi dăruiește o sută de pistoli, transformându-l în iscoada sa pe lângă doamna Bonacieux, apoi îl eliberează. Îi trimite apoi lui Milady o scrisoare, la Londra. Îi cere femeii să fie prezentă la primul bal la care va participa ducele de Buckingham și să-i taie pe nesimțite doi din cei doisprezece eghileți ai colierului pe care îl va purta, apoi să îl anunțe că a făcut ceea ce i-a cerut.
Capitolul XV Magistrați și militari
Din cei trei muschetari, Aramis era plecat la Rouen, iar Athos era la închisoare. D'Artagnan și Porthos îl anunțară pe domnul de Tréville despre soarta lui Athos, iar acesta se duse la rege.
Cardinalul se afla deja la rege. De Tréville îi spune regelui despre arestarea lui Athos, dar cardinalul afirmă că acesta îi gonise oamenii, împiedicând desfășurarea unei anchete. De Tréville arată că muschetarul fusese la el la masă în timpul acela și invocă drept martori mai mulți nobili. De altfel și d'Artagnan fusese la el în vizită în aceeași seară. Căpitanul îi reamintește regelui despre noblețea și vitejia lui Athos, spune că va preda spada și va trece alături de Athos și d'Artagnan, iar regele, impresionat, iscălește ordinul de punere în libertate a lui Athos.
Capitolul XVI Domnul Séguier, ministrul justiției, caută de zor clopoțelul, dorind să sune ca odinioară
Regele se tulbură foarte rău aflând de la cardinal că Buckingham fusese la Paris. Cardinalul nu îi spune că acesta se văzuse cu regina. El se face a crede că ducele venise numai în scopuri politice, pentru a unelti împotriva regelui cu protestanții și cu spaniolii. Regele, dimpotrivă, crede că a venit pentru regină.
Cardinalul, viclean, nu spune nici da nici nu, dar arată că regina plânsese toată dimineața, apoi își petrecuse toată ziua scriind o scrisoare. Regele vrea să vadă scrisoarea, crezând că îi scrisese lui Buckingham. Cardinalul îl învață să îl trimită pe domnul Séguier, ministrul de justiție, singurul în măsură să-i ceară o scrisoare reginei.
Domnul Séguier obține aproape cu forța scrisoarea de la regină, dar regele descoperă că era adresată fratelui reginei în Spania. Conținea un întreg plan de luptă împotriva cardinalului, dușmanul reginei și al spaniolilor, dar nici un cuvânt despre chestiuni de dragoste. Regele se simte ușurat și chiar acceptă propunerea cardinalului de a da o serbare spre a se împăca cu regina, dându-i prilejul să poarte colierul cu eghileți pe care i-l dăruise de ziua ei și încă nu îl purtase. După ce este anunțat de Milady că a luat cei doi eghileți și îi va aduce la Paris, cardinalul îi comunică regelui data serbării, amintindu-i din nou să-i spună reginei că vrea să-și pună colierul cu eghileți.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !