23 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (4)

roman de ALEXANDRE DUMAS


Volumul I


Capitolul VIII O intrigă la curte

D'Artagnan și cei trei muschetari ajung într-o situație foarte grea, cheltuind și ultimii bani. Tocmai atunci, tânărul primește vizita unui bărbat care se dovedește a fi Bonacieux, chiar proprietarul casei în care el închiriase o cameră.
Domnul Bonacieux îi spune că soția lui fusese răpită și îi cere ajutorul, sprijinindu-și cererea pe faptul că d'Artagnan nu plătise chiria de trei luni; ba chiar îi oferă și niște bani.

Tentat de afacere, d'Artagnan cere amănunte. Doamna Bonacieux îngrijea de rufăria reginei. Fusese angajată la intervenția domnului La Porte, omul de încredere a reginei. Bonacieux bănuia că o răpise omul cardinalului, poate ca să afle de la ea secretele reginei sau ca să o determine să o spioneze pe regină.
Din descrierea domnului Bonacieux, tânărul descoperă că omul cardinalului este chiar acela care îi furase lui scrisoarea de recomandare. Privind pe fereastră, Bonacieux îl vede chiar pe omul acela mergând pe stradă. D'Artagnan fuge cu spada în mână, dar nu-l mai prinde.

Capitolul IX D'Artagnan în lumină

Revenit acasă, tânărul îi găsește la el pe cei trei muschetari. Le povestește ce se întâmplase și pun cap la cap tot ceea ce știau. Se pare că, printr-o scrisoare falsă, trimisă la Londra ca din partea reginei, oamenii cardinalului îl chemaseră la Paris pe lordul Buckingham. Acesta, îndrăgostit de regină, ar fi făcut tot posibilul să o vadă, iar cardinalul ar fi obținut compromiterea reginei.
Cei patru, din cauza lipsei de bani, tocmai se hotărâseră să accepte propunerea lui Bonacieux, când acesta intră pe ușă disperat. Veniseră patru oameni ai cardinalului să-l aresteze. D'Artagnan și prietenii lui lasă ca Bonacieux să fie arestat, fiindcă, dacă se opuneau, riscau să fie și ei arestați și nu ar mai fi putut să-l ajute deloc. După ce Bonacieux este scos de acolo, Athos și Aramis încuviințează ideea tânărului, numai Porthos nu înțelege de ce nu s-au opus arestării.  D'Artagnan este felicitat de cei doi și le propune prietenilor săi legământul muschetarilor: ”Toți pentru unul și unul pentru toți”.

Capitolul X O capcană în veacul al șaptesprezecelea

În apartamentul lui Bonacieux, aflat la parterul casei, rămân patru oameni ai cardinalului. Cum arestarea fusese făcută în liniște și nimeni nu știa de ea, diverși oameni intrau fără grijă, cu diferite treburi. Oamenii cardinalului îi prindeau și îi interogau, fără a afla însă nimic interesant.
D'Artagnan vedea de la fereastră când intra cineva, apoi trecea să asculte ceea ce se vorbea jos, fiindcă găurise parchetul în așa fel încât numai tavanul îl despărțea de camera în care aveau loc interogatoriile. În seara celei de-a doua zile care trecuse de când fusese arestat Bonacieux, nimeri în mâinile lor chiar doamna Bonacieux. Cei patru încercară să o ia cu ei, dar d'Artagnan sări repede și îi puse pe fugă cu mare ușurință, fiindcă numai unul dintre cei patru era înarmat.
Fermecătoarea doamnă Bonacieux, o frumoasă femeie de vreo douăzeci și cinci de ani, îi mulțumește tânărului, iar acesta îi aduce la cunoștință faptul că soțul ei fusese arestat și dus la Bastilia. O duce apoi pe tânără la adăpost, în casa lui Athos, iar el, la rugămintea femeii, se duce la Luvru, să-l anunțe pe domnul La Porte unde se află ea.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !