23 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (2)

roman de ALEXANDRE DUMAS


Volumul I


Capitolul III Audiența

D'Artagnan intră la domnul de Tréville, dar acesta îi face semn să aștepte și strigă spre antecameră trei nume: Athos, Porthos și Aramis. Pe dată intră Porthos și Aramis, iar căpitanul lor îi ceartă pentru că cei trei muschetari participaseră cu o zi înainte la o încăierare cu un grup de oșteni din garda cardinalului. Aflând că Athos este grav rănit, de Tréville schimbă tonul și, char atunci, intră și Athos, care îl îmbunează pe căpitan.

După ce ies cei trei muschetari, d'Artagnan spune în ce scop venise acolo, dar domnul de Tréville îi spune că nu poate fi primit imediat în garda regelui. Trebuia fie să participe la câteva campanii militare, fie să slujească timp de doi ani în alt regiment. Ca să mai atenueze această primire rece, tânărul îi povestește căpitanului cum rămăsese fără scrisoarea de recomandare de la tatăl său. Domnul de Tréville recunoaște personajul din descrierea tânărului și îi spune să se ferească de el. Tocmai atunci d'Artagnan îl vede pe necunoscut pe fereastră și fuge val-vârtej din încăpere, lăsându-l foarte mirat pe căpitanul gărzii regelui.

Capitolul IV Umărul lui Athos, eșarfa lui Porthos și batista lui Aramis

Când să o apuce pe scară, d'Artagnan dă buzna peste Athos și îl lovește tocmai în umărul rănit. Supărat, acesta îl provoacă la duel, la ora douăsprezece.
D'Artagnan gonește mai departe, dar la poartă dă peste Porthos, se încurcă în pelerina acestuia, umflată de vânt, și se mai alege cu un duel, la ora unu. Firește, întreruperile îl fac să-l piardă pe necunoscut. Se întoarce înapoi.
Nu departe îl zărește pe Aramis, stând de vorbă cu alți trei muschetari. Lui Aramis îi cade o batistă și pune piciorul pe ea, pentru a nu fi văzută de ceilalți, fiindcă avea brodată pe ea inițialele unei doamne căsătorite. D'Artagnan face gafa de a-i ridica batista, expunându-l pe Aramis ironiilor celorlalți. Așa se alege tânărul cu cel de-al treilea duel, la ora două, în același loc ca și primele.

Capitolul V Muschetarii regelui și gărzile domnului cardinal

Obiceiul era ca aceia care se duelau să vină însoțiți de câte doi martori. D'Artagnan nu cunoștea pe nimeni la Paris, așa că se duce neînsoțit la locul stabilit. Athos era deja acolo. Sosesc și martorii săi: Porthos și Aramis. Uimiți, află că tânărul urma să se dueleze cu toți trei, la ore diferite, firește.
Începe duelul dintre Athos și tânărul gascon. După ce abia schimbă câteva lovituri de spadă, apare o patrulă din garda domnului cardinal. Cum duelul era interzis, patrula vrea să-i aresteze. Cei trei muschetari preferă să lupte cu cei cinci oșteni ai cardinalului, iar d'Artagnan li se alătură hotărât, câștigând prețuirea celor trei.
În scurt timp, unul dintre oamenii cardinalului este ucis, trei sunt răniți, iar ultimul este dezarmat. Cei trei muschetari și d'Artagnan pornesc spre palatul domnului de Tréville, vestind victoria lor tuturor muschetarilor pe care îi întâlneau în drum.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !