25 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (16)

roman de ALEXANDRE DUMAS


Volumul II


Capitolul XVI Bastionul Saint-Gervais

Cei trei muschetari merg cu d'Artagnan la han, ca să-i poată povesti liniștiți convorbirea dintre cardinal și Milady. La han, însă, era atât de multă lume încât nu puteau schimba două cuvinte fără să-i întrerupă câte cineva. Temându-se să nu fie auziți de vreo iscoadă a cardinalului și profitând de faptul că venise vorba despre lupta cu cei din La Rochelle la bastionul Saint-Gervais, Athos pune pariu cu câțiva că ei patru vor merge să prânzească în bastion și vor rezista acolo cel puțin o oră.

Grimaud încarcă mâncarea și băutura într-un coș și pornește împreună cu Athos, Porthos, Aramis și d'Artagnan către bastionul Saint-Gervais. Acolo găsesc trupurile soldaților uciși în luptă, iau armele și muniția acestora, apoi intră în bastion.

Capitolul XVII Sfatul muschetarilor

În timp ce Grimaud pune masa, cei patru pregătesc armele, căci se așteptau să fie atacați de protestanții din La Rochelle. Se așează la masă și încep să vorbească. Athos îi spune lui d'Artagnan că o văzuse, cu o seară înainte, pe Milady, chiar în apropiere, la hanul ”La Porumbarul Roșu”. Nu numai atât, dar cum tânărului nu-i venea să creadă, cei trei îi spuseră într-un glas că femeia îi ceruse cardinalului viața lui, iar cardinalul îi dăduse o hârtie în alb care o împuternicea să facă ce dorește.
În acest timp, cei patru resping un grup de muncitori și de soldați care veneau să facă reparații în bastion. Athos îi mai spune lui  d'Artagnan că Milady plecase în Anglia, cu ordin de la cardinal să pună la cale uciderea ducelui de Buckingham. El îl liniștește, totuși, pe tânăr, spunându-i că i-a luat acea hârtie în alb lui Milady. Nu termină ei de vorbit, că apare o altă trupă, de data aceasta de soldați. Cei patru viteji îi doboară și pe aceștia, apoi continuă să vorbească.
Cei trei muschetari și d'Artagnan hotărăsc să îi anunțe pe lordul de Winter, la Londra, și pe regină, de primejdia care îl amenință pe ducele de Buckingham. Speranța lor este ca lordul de Winter să o potolească pe Milady, cumnata lui, închizând-o undeva. Ei stabilesc ca Planchet și Grimaud să plece cu scrisorile, iar banii necesari aveau să fie procurați prin vinderea inelului cu diamant pe care i-l dăruise regina lui d'Artagnan.
Cardinalul află despre isprava celor patru, despre faptul că învinseseră un număr mult mai mare de inamici decât numărul lor și îi cere domnului de Tréville să îl ia pe d'Artagnan din garda domnului des Essarts și să-l treacă  în rândul muschetarilor.

Capitolul XVIII Chestiuni familiale

Cei patru se gândesc să aleagă drept pretext călătoria valeților niște chestiuni familiale. Aramis scrie scrisorile către lordul de Winter și către prietena lui, doamna de Chevreuse, care avea să o anunțe pe regină, în așa fel încât să nu înțeleagă despre ce este vorba decât cei cărora le erau destinate.
Bazin și Planchet primesc jumătate din banii care le fuseseră făgăduiți pentru aceste călătorii, ascund bine scrisorile și pornesc la drum. După opt zile, Bazin revine anunțând că și-a făcut datoria, iar după șaisprezece zile sosește și Planchet, aducând o scrisoare de la lordul de Winter, cu două cuvinte de mulțumire. Abia în seara aceea toți s-au culcat și au dormit liniștiți.

* * *



Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !