24 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (15)

roman de ALEXANDRE DUMAS


Volumul II


Capitolul XIII Hanul ”La porumbarul roșu”


Armata regelui izgonește englezii de pe insula Ré, așa că acum francezii se pot ocupa mai liniștiți de asediul orașului La Rochelle. Totuși, cardinalul Richelieu duce o activitate febrilă, primind și trimițând iscoade în toate părțile.

Într-o seară, cei trei muschetari pornesc, fără d'Artagnan, care era de gardă, către cârciuma ”La porumbarul roșu”. Pe drum, îl întâlnesc pe cardinal, ce era însoțit numai de un om. Cardinalul le cere să-l însoțească chiar la hanul spre care mergeau, ca să-i asigure paza. La han, cardinalul cere hangiului să le dea celor trei o cameră, la parter, unde să îl aștepte, iar el urcă la etaj.

Capitolul XIV Despre folosul burlanelor de la sobe

Athos observă că burlanul sobei din camera lor trecea prin tavan în camera de deasupra. Burlanul era rupt  la jumătate și prin el se auzea ce se vorbește în acea cameră. Cei trei îl aud pe cardinal vorbind cu Milady. Cardinalul o trimitea la Londra pentru a-l amenința pe ducele de Buckingham că, dacă nu renunță la lupta împotriva Franței, regina Franței va fi pierdută. Avea dovezi ale întâlnirilor pe care le avuseseră și ele puteau aduce mari necazuri reginei, care ar fi putut să-și piardă cinstea și chiar libertatea.
Cardinalul îi dă de înțeles lui Milady că, dacă ducele nu renunță la război, ar fi binevenită o femeie frumoasă care să-l incite la crimă împotriva lui Buckingham pe vreun fanatic religios din rândul puritanilor. Milady dă și ea de înțeles că ar putea să facă asta, dar are nevoie de un ordin scris. Pe de altă parte, femeia îi cere cardinalului răzbunare împotriva lui d'Artagnan și a iubitei sale. Cardinalul îi promite ce dorea și îi scrie ordinul.

Capitolul XV Între soți

Athos iese din han înainte de plecarea cardinalului. Cardinalul coboară și pleacă, însoțit de Porthos și Aramis, care îi spun că Athos plecase înainte ca să verifice siguranța drumului. Athos este, de fapt, ascuns într-un tufiș, iar după ce cardinalul trece, se întoarce în goană la han. Îi spune hangiului că fusese trimis să transmită ceva important doamnei de sus și urcă la Milady.
Athos intră în cameră și închide ușa în urma lui. Milady îl vede și îl recunoaște. Era contele de La Fère, soțul ei. Îi spune femeii că știa tot ce făcuse și urma să facă în slujba cardinalului. Sub amenințarea pistolului, îi ia femeii ordinul semnat de cardinal. Athos pleacă, o ia pe o scurtătură și îi ajunge în față cardinalului.
Ajunși în tabără, cei trei muschetari îi trimit vorbă lui d'Artagnan să vină imediat la ei când iese din gardă. Milady pornește spre Anglia. Mai întâi avusese întenția să meargă la cardinal să se plângă împotriva lui Athos, dar se temuse că acesta o va da de gol că este o nelegiuită, o înfierată.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !