24 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (14)

roman de ALEXANDRE DUMAS


Volumul II


Capitolul XI Asediul orașului La Rochelle

Orașul-port La Rochelle era un oraș al francezilor de religie protestantă, ce erau susținuți de englezi. Regele Franței și cardinalul Richelieu voiau să cucerească pentru catolici acest oraș, și pentru ca englezii să nu mai aibă pe unde să pătrundă în Franța. Deocamdată, englezii erau cei care cuceriseră prima victorie în război. Ducele de Buckingham cucerise aproape în întregime insula Ré.
Ostașii regelui Franței se retrăseseră în fortăreața Saint-Martin, apărată de micul fort La Prée, pe care acum englezii le asediau. Într-acolo se îndrepta garda domnului des Essarts.
Ajuns nu departe de fort, d'Artagnan se plimbă prin împrejurimi și se gândește la întâmplările trăite împreună cu cei trei muschetari. Deodată, se trezește ținta gloanțelor trase de doi indivizi. Neînarmat cum era, tânărul abia își găsește scăparea. Se gândește și își dă seama că fusese o răzbunare a lui Milady.
A doua zi, d'Artagnan primește misiunea să facă o recunoaștere în prima linie, ca să vadă cum era apărat un bastion al localnicilor. Tânărul ia cu el patru voluntari, doi camarazi de-ai lui, din garda domnului des Essarts, și doi soldați necunoscuți veniți să se ofere voluntari odată cu aceștia. Când ajung aproape de metereze, d'Artagnan constată că soldații dispăruseră. Din bastion se deschide focul și tânărul își dă seama că bastionul era bine păzit. Se întorc, dar câteva gloanțe îl ucid pe unul dintre camarazii lui și d'Artagnan își dă seama că focurile nu veniseră de la bastion, ci din spatele lor.
Voind să afle despre ce este vorba, se aruncă peste trupul camaradului ucis și face și el pe mortul. Imediat apar cei doi soldați, care se apropie de el. D'Artagnan sare asupra lor, unul dintre soldați fuge spre bastion și este doborât de un glonț venit de acolo, iar tânărul îl dezarmează pe celălalt. Acesta îi spune că îi tocmise Milady ca să îi ia viața și că în buzunarul tovarășului său se află o scrisoare de la ea.
D'Artagnan înfruntă gloanțele trase de cei din bastion și ia scrisoarea. Milady îi poruncea celui mort să îl ucidă pe d'Artagnan și îi reproșa că nu izbutise să pună mâna pe iubita acestuia, aflată în drum spre o mănăstire. Bucuros, tânărul înțelege că regina izbutise să o găsească pe Constance și să o scoată din mâinile cardinalului, adăpostind-o apoi într-o mănăstire.
Cei doi se reîntorc în tabără, iar d'Artagnan îl iartă pe soldatul ce îl atacase și nu spune nimănui ce se întâmplase.

Capitolul XII Vinul de Anjou

Într-o dimineață, d'Artagnan primește o scrisoare de la un hangiu, care scria că îi trimite douăsprezece sticle cu vin de Anjou din partea celor trei muschetari. Tânărul poftește la masă doi camarazi mai apropiați, ca să bea împreună vinul trimis de prietenii lui.
În ziua stabilită, cei trei se așează la masă. Vinul este destupat și, cum era foarte tulbure la fund, d'Artagnan îi dă voie să îl bea lui Brisemont, soldatul care îl atacase și rămăsese pe lângă el ca ajutor al lui Planchet. Când să închine cu oaspeții primul pahar, se aud lovituri de tun din toate părțile. D'Artagnan și oaspeții lui se reped afară. Sosiseră regele, cardinalul și o armată de zece mii de oameni. Primii erau muschetarii majestății-sale.
Cei trei muschetari și d'Artagnan se revăd cu mare bucurie. Tânărul îi poftește și pe ei la ospăț, mulțumindu-le pentru vinul de Anjou trimis. Cei trei se miră, căci nu ei trimiseseră vinul. Athos cere scrisoarea primită de  d'Artagnan odată cu vinul și spune că nu era scrisă de hangiu, căci îi cunoștea scrisul. Săgetat de o bănuială, d'Artagnan fuge spre sala de mâncare, urmat de prietenii lui. Bănuiala tânărului se adeverește: Brisemont băuse vinul cel tulbure și acum se zbătea pe jos, otrăvit.
Athos și d'Artagnan le povestesc totul despre Milady lui Aramis și lui Porthos. Tânărul și cei trei muschetari întorc lucrurile pe toate fețele și hotărăsc ca, după încetarea asediului, să o scoată din mănăstire pe Constance, iar d'Artagnan să o caute pe Milady și să o amenințe că o dă în vileag dacă le mai face vreun rău.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !