4 iunie 2018

CARTEA NUNȚII. Povestire pe scurt (6)

roman de GEORGE CĂLINESCU


Oglinda constelată

După nunta lui Jim, Silivestru începu să întârzie, apoi să lipsească de la cursuri. Până la urmă își luă concediu și puse suplinitor.
Atitudinea surorilor lui, lângă care trăise atâta vreme, 50 de ani, îl făcuse să înțeleagă că nu se va putea căsători. Totuși, instinctele lui, de bărbat întreg, sănătos și încă virgin, îi cereau căsătorie. I se făcu silă de viață, începu să creadă că fiecăruia îi e scrisă o soartă de care nu poate scăpa, apoi încercă să își afle soarta.

Încercă să își ghicească soarta întâi după obiceiul care cerea să ieși la răscruce în noaptea de Anul Nou și să interpretezi ceea ce îi iese în cale. El ieși însă timp de o săptămână, noapte de noapte. Întâlni sergentul de noapte, un bețiv și o pisică, ce nu îl lămuriră cu nimic. Luă apoi în odaia sa toate pisicile din casă, le puse câte un nume femeiesc și așteptă să vadă care se va încolăci pe pat, între perne. Pisicile, sălbatice, dădură năvală la geamuri și la ușă.
Silivestru născoci apoi alte metode de divinație, până când recurse la cele de prin cărți. Când ajunse la ghicitul cu ajutorul oglinzii, suferi un șoc, căci obosit și înnebunit de atâtea căutări se văzu în oglindă mort, între lumânări.
La o întâlnire de familie, dom'Popescu, cherchelit ca de obicei, îi dădu niște reviste cu femei goale. După ce le privi, la el în odaie, Silivestru năvăli în stradă și nimeri drept în camera unei fete de la colț de stradă.

În patul meu noaptea am căutat pre cel ce iubește sufletul meu

În camera lor de hotel, după prima noapte împreună, cei doi tineri căsătoriți căutară să se descopere, să se cunoască mai bine unul pe altul. Vera nu mai fu atât de rușinoasă ca înaintea acestei nopți și constată că are un bărbat frumos. Jim descoperi că are o soție micuță, fragilă, și nevoia de a și-o proteja crescu. Amândoi își doreau copii și simțeau că acesta este rostul căsătoriei lor, acesta este rostul iubirii sufletești și trupești.
Întâlniră la o cafenea foști colegi de ai lui Jim, căsătoriți și ei. Pe când bărbații vorbeau despre poezia pură, femeile, incitate de starea de proaspăt căsătorită a Verei începură să vorbească despre ceea ce făceau cu bărbații lor în intimitate. Rușinată, Vera fu silită să asculte lucruri pe care nu le-ar fi spus niciodată în viață, dar reținu niște idei de a fi și mai atrăgătoare pentru bărbatul ei.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !